Адвокат Марковски: Подсъдно е Нинова и Йончева да наричат Борисов "лъжец"! Елена е взела стотици хиляди левове от БНТ и има документи

Pan.bg 02 юни 2019 | 17:55 views (493) commentaries(2)
img
pik.bg


ПИК потърси адвокат Марин Марковски, който защитаваше премиера и лидер на ГЕРБ по делото за 800-те хиляди лева, които журналистката е взела от БНТ, докато е във фактическо съжителство с министър-председателя Сергей Станишев. Правистът няма обяснение защо магистратите не са допуснали в процеса изисканите от него свидетели, но е категоричен, че Нинова и Йончева подлежат на съдебно преследване, защото си позволяват да наричат Борисов "лъжец" независимо от решението на Темида по това дело.- Адвокат Марковски, по делото "Йончева-Борисов" как всъщност доказахте, че журналистката е взела въпросните 800 000 лева от БНТ?

- Тъй като агенция ПИК е официален източник на информация, искам да съм прецизен с документите. Може да не са 800 000, може да са по-малко - няколко стотин хиляди. По това дело има приложени документи. Тя е взимала такива пари, като си е уреждала външни продукции от фирми, които са и заплащали, а пък телевизията и е отпускала рекламно време като компенсация на тези фирми, които са го продавали. Тези документи са приложени по делото и не са оспорени.

- Защо Йончева не оспорва, след като твърди, че е права, няма ли колизия, противоречие?

- Аз ви казвам факта, а вие искате да правя коментар на нейната преценка. Тя не оспорва документите, защото те са истински документи. Имаме справки от телевизията колко и какви договори има с някои фирми, които са и осигурявали пари, за да може тя да прави своите продукции, а пък телевизията е плащала на тези фирми с рекламно време като компенсация за парите, които Йончева е получила. Това е сключено с договори. Сложното тук е дали това е гражданско-правна сделка, която е допустима от закона, дали има някакво престъпление. Този факт ние го доказахме в съда, тъй като интересите на делото го налагаха. Но категорично не правя наказателно-правна оценка на това. Не съм прокурор. Тези факти ги има по делото.

- Т.е. вие имате неоспорими доказателства, които Йончева няма как да оспорва, така ли да ви разбирам?


- Как ще оспорва? Там има фактури, има ги договорите за тези продукции, има ги фактурите от телевизията. Има документи по делото, които не са оспорени от нея, защото те отговарят на истината. Ако има престъпление или нещо нередно финансово, правните
институции категорично трябва да се произнесат.

- Има ли значение това, че в този момент Йончева е във фактическо съжителство с министър-председателя Сергей Станишев?

- Аз категорично не мога да правя изводи от интимните връзки - дали те имат отношение към договорите. Това е правен въпрос. Другото е въпрос от интимния свят на хората. Затова аз не мога да правя никакви такива изводи. Аз само казвам фактите. Това е факт, има документи, гражданско-правни договори, във връзка с които тя е използвала външни продукции, като по този начин си е осигурила финансирането. Но не искам да правя никаква оценка, не защото ме е страх, а защото нямам юридическото основание за това.

- Понеже говорите за факти, факт е, че съдът не допусна изисканите от вас свидетели по това дело срещу Бойко Борисов, защо?

- Не мога да кажа. Съдът в първата инстанция направи нещо, което изключително нередно и погрешно. Прие експертизата, която казва, че записът може да бъде манипулиран, с което изобличава Бойко, че е казал тези думи. Похарчиха се милиони, за да могат някои да станат големи журналисти. Втората инстанция също възприе този погрешен извод. Втората инстанция отхвърли иска на Йончева срещу ГЕРБ. Тя беше завела делото срещу Бойко Борисов като министър-председател, като човек, който ги е казал тези неща, и като председател на ГЕРБ. Но съдът отхвърли този иск срещу ГЕРБ.


- Допустимо ли е Елена Йончева и Корнелия Нинова да наричат Бойко Борисов "лъжец" след произнасянето на съда, каквото и да е то? Не подлежат ли те на правна санкция по повод на тези си изявления?

- Категорично обидните думи не са позволени независимо от това дали съдът е уважил иска, или не. Защото съдът не обижда Борисов, а казва, че в спора счита, че Йончева е права, че той ги е казал тези думи. А това, че той оспорва автентичността на записа, че оспорва доказателства по делото, това не им дава право да го обиждат. Аз обърнах внимание на екипа на премиера, на пиара, че това е престъпление, но той заради нежелание да влиза в излишни дела и грозни процедури не поиска да понесат последиците за това. Това категорично е недопустимо. Когато има двама души, които се съдят, ако единият загуби делото, а другият оспорва доказателствата, този, който е спечелил делото, никой не му дава право да го нарече лъжец, защото може да се окаже, че това оспорване е правилно, а съдът да не го е преценил вярно. Дори Върховният съд може да вземе друго решение. Така че това поведение на Йончева и на Нинова не е редно и не може да бъде толерирано като разумно поведение.

Сподели:
Tweet
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  трес 02 юни 2019, 20:56
   
  8
   
  0

  Този адвокат ли му е?

 2. #2
  Боко не е само проЗ ъжец,а патоло 02 юни 2019, 21:40
   
  7
   
  0

  Боко правилно е преценил,че не може да ги осъди по простата причина,че сутрин казва едно,на обяд второ ,а вечерта трето - примерите са безброй и ако тръгне дело ще се задръсти от свидетелски показания. А дебелата свиня излишно се натяга.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker