Рекордно високи оценки по български на изпитите след 4-и клас

Pan.bg 05 юни 2019 | 12:52 views (241) commentaries(0)
img

Смолян и София отличници, в Монтана и Сливен са най-зле


Източник:"Dnes.bg''; Елка Василева
Снимка: архив, Булфото


Рекордно високи оценки по български език и литература са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката.

Изпит по български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата държаха над 60 500 ученици от 1796 училища.

Учениците са се справили по-добре на изпита по български и литература и са вдигнали резултата с 5,01% в сравнение с предходната година. А спрямо 2017-а успехът им е с 6,02% по-висок. Средният резултат по български език и литература е 77,69%, пише "24 часа".

През тази година учениците не са се затруднили на диктовката и са постигнали по-високи резултати.

Като цяло по 4-те предмета резултатите от националното външно оценяване са напълно съизмерими с тези от предходните години, казват експертите.

Най-високи оценки са получени по “Човекът и природата”. Тук резултатите показват 81,28% успеваемост, но като цяло те са по-ниски с 1,53% в сравнение с 2018 г.

Най-зле са се представили четвъртокласниците по “Човекът и обществото”. Там оценките са по-ниски с 4,44% в сравнение с 2017 г., а средният успех е 77,8%.

Трудно за учениците остава и външното оценяване по математика. Спрямо миналата година са си понижили оценките с 1,69%, но все пак постигат с 4,95% по-високи в сравнение с 2017 г., когато при 11-годишните бе наблюдаван срив в решаването на задачи. Сега средната успеваемост на този изпит е 75,25%.

Иначе най-ниските резултати учениците имат на въпросите със свободен отговор. Причината е, че на тях трябва да допълнят или създадат кратък текст. “При въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висок процент верни отговори”, съобщиха от образователното министерство.

За поредна година най-добре са се представили учениците от Смолян, София-град и Варна.

Сливен, Монтана и Силистра са последни по български, по останалите три предмета до Сливен и Монтана на опашката се подрежда Шумен.

По публикацията работи: Елка Василева
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker