Канят руснаци американци, французи и корейци за АЕЦ “Белене” (Обзор)

Pan.bg 05 юни 2019 | 23:54 views (255) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Марияна Бойкова
От 22 май тече 90-дневен срок за заявки за участие

Изпратени са покани до евентуални инвеститори в проекта АЕЦ “Белене” - “Росатом”, “Фраматом”, “Дженерал електрик” и Корейската хидроядрена корпорация. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на международна ядрена конференция във Варна, организирана от “Булатом”. От 22 май тече 90-дневен срок за заявления за участие.

Президентът на “Росатом Оверсийс” Евгений Пакерманов заяви, че такива проекти най-успешно се осъществяват чрез международна кооперация. И даде пример, че са имали среща с ръководители на “Фраматом”. Французите заявили, че са заинтересовани да участват, в това число и във финансиране на проекта.

Колкото до руската компания тя е готова да е строител на “Белене”, но все още не е взето решение дали ще е стратегически инвеститор. Пакерманов настоя за държавна подкрепа, което не означавало задължително държавни гаранции.

Петкова заяви, че участието на държавата в проекта е определено с решение на парламента. Тя се включва с апортна вноска с всички активи, като особено ценни са лицензираните площадка и проект.

Петкова повтори, че НЕК ще иска блокираща квота, за да има глас при вземане на важни решения. На въпрос за интереса към изкупуване на тока от “Белене” министърката заяви, че бизнесът може да се включи в проекта, но засега няма заявки за подписване на дългосрочни договори.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker