Корнелия Нинова сама се закла с подадената оставка - Конституционният съд вече е отхвърлил възможност тя да запази поста си (СТЕНОГРАМА)

Pan.bg 13 юни 2019 | 14:44 views (391) commentaries(1)
img
pik.bg


Лидерката на БСП Корнелия Нинова сама се закла, подавайки оставка. Всичките ѝ по-нататъшни опити да се удържи на поста чрез различни процедурни врътки по време на заседанието на 49-я конгрес на партията, което сама свика на 16 юни, предварително са обречени на неуспех заради решение на Конституционния съд.То касае сходен казус, свързан с депутата от ГЕРБ Делян Добрев, и неговото подаване и оттегляне на оставката му като народен представител.

Това установи ПИК от стенограмата на заседанието на Националния съвет на БСП, на което Нинова обяви оставката си, както сравнението й с от решението на Конституционния съд по казуса "Делян Добрев".

От стенограмата на форума на социалистите става ясно, че те са приели възторжено изявлението на Нинова , че подава оставка. И то е било последвано от ръкопляскания в залата. Ето точния запис в стенограмата:

"Но е факт - ние загубихме тези избори. Смятам, че всеки трябва да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините, че трябва да се вземат съответните решения там, където организациите преценяват, че е необходимо да се носи отговорност от ръководството.

Но демократичните партии в правовите държави, в модерното общество отговорността винаги се носи от председателя на партията. Затова аз поемам отговорността за тази загуба.Подавам си оставката като председател на Българската социалистическа партия.

Предлагам свикване на конгрес в съкратени срокове от 15 дни, който да констатира по силата на устава тази оставка. (ръкопляскания)."

От това изявление на Нинова още в самото начало на заседанието на Националния съвет на БСП става ясно, че самата тя свиква конгреса, за да КОНСТАТИРА ставката ѝ.

Впоследствие през последната седмица преди провеждането на конгреса Нинова и кликата ѝ, окупирала "Позитано" 20 в лицето на заместника ѝ Кирил Добрев и приближения ѝ Драгомир Стойнев предприемат поредица от манипулации, за да осуетят констатирането на оставката на лидера и дори да предизвикат оттеглянето ѝ.

Самите социалисти са станали причина за решаването на абсолютния същия казус. Начело на възмутените червени от опитите на опонента им Делян Добрев да запази депутатската си позиция е... именно лидерката на БСП Корнелия Нинова, която сега се опитва да се извърти от собственото си решение за оставка.Подобен казус разглежда Конституционният съд по повод на подадената и в
последствие оттеглена оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев през октомври 2017 г. Разглеждането е по искане на 64-ма депутати от БСП в 44 Народно събрание, а докладчик по делото е Константин Пенчев, който вече има опит от блокирането на регистрацията на новото ръководство на СДС през 2009 г. като шеф на ВКС.

Ето какво се казва в решението на Конституционния съд за оттеглената оставка на Делян Добрев:

"Подаването на оставка от народния представител е субективно преобразуващо право, което „води до едностранна промяна в смисъл на прекратяването на конституционното правоотношение на н. п. Д.Д. и до предсрочното прекратяване на неговия мандат като народен представител.“. Народното събрание трябва само да констатира наличието на този правопогасяващ факт и да прекрати с решение пълномощията на народния представител. С решението за отхвърляне на оставката парламентът е погазил честта и достойнството на подалия оставка, нарушил е принципа на свободния мандат по чл.67, ал.1, както и разпоредбата на чл.72, ал.1, т.1 от Конституцията".

"Упражняването на функциите на народния представител може да е пълноценно и в интерес на обществото само, ако те се изпълняват с необходимата добросъвестност и желание. Поради това принудителното продължаване на правоотношението на политическо представителство, въпреки волята на народния представител то да бъде предсрочно прекратено, противоречи на естеството на това представителство", обясняват още висшите магистрати.

И накрая заключават:

С оглед изложеното съдът

Р Е Ш И:

ОБЯВЯВА за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври 2017 г. да прекрати предсрочно пълномощията на народния представител Делян Александров Добрев на основание подадена оставка от 3 октомври 2017 г.."

Решението е взето на 30 юнуари 2018 г."

Социалистите, както и юристите в БСП са категорични, че щом висшият правосъден орган в държавата се е произнесъл категорично по този казус, е напълно излишно да се правят каквито и да било опити за промяна на вече обявеното от Корнелия Нинова решение да подаде оставка и всеки опит за нейното осуетяване по какъвто и да било начин ще бъде атакуван в съда.

"Когато една партия е грешна, може да се поправи, но когато една партия става смешна, това е задълго. Нинова ни направи за смях, а ако продължи, никога няма да се избавим от този позор", коментираха пред ПИК социалисти, потресени от болните амбиции на лидерката в оставка да се удържи с нокти и зъби за поста, от който самата тя се отказа.

"Лесно я избрахме, но май ще е много трудно да се отървем от нея, защото на нея изобщо не ѝ пука за БСП и няма грам човешко достойнство", констатират с покруса червените.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Стойо 14 юни 2019, 10:43
   
  1
   
  0

  Двете неща са несравними.
  1. Подадена оставка не се обсъжда. Тя се разглежда формално /за да се спази Правилника за дейността на НС/ и задължително се приема. Не може да накараш някого да работи нещо против волята му.
  2. Конституционния съд разглежда случаи и дела, които касаят Конституцията на Р България. КС не е създаден и няма правомощия да разглежда и да се произнася по вътрешнопартийни проблеми на която и да било пполитическа партия в България.
  3. В Р България не е валидно прецедентното право. Всяко дело се разглежда само за себе си. Решенията на съда се взимат съгласно предоставените материали и доказателства по това дело. Не може и дума да става, както е по английското или американското прецедентно право, даден съд да взема решение на основание това, че в 1769 г. /примерно/ съд в графство Нанана при аналогичен случай е взел такова и такова решение и ние трябва да се съобразим с това.
  КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ПИКЛЬОВЦИТЕ ПАК СЕ ОСРАХА ДО УШИТЕ!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker