Екатерина Захариева: Западните Балкани трябва да бъдат ключов приоритет в Глобалната стратегия на ЕС

Pan.bg 18 юни 2019 | 00:09 views (210) commentaries(3)
img
pik.bg


Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) бяха във фокуса на заседанието на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Люксембург. Българската делегация бе ръководена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На съвместна сесия с министрите на отбраната бе направен преглед на изпълнението на Глобалната стратегия три години след приемането й. Споделени бяха оценки за постигнатия напредък в областта на сигурността и отбраната, както и идеи за адресиране на нови предизвикателства като дезинформацията и хибридните заплахи. Съветът подчерта значението на трансатлантическите отношения и сътрудничеството ЕС – НАТО.

Министър Захариева открои като ключов приоритет ангажираността с регионите в непосредствена близост на ЕС, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Политиката на разширяване е доказала своята трансформираща сила. Европейският проект няма да бъде завършен без интеграцията на Западните Балкани, настоя българският първи дипломат.

В посветената на ОВППС дискусия министрите обмениха идеи как да бъде подобрена координацията и ефективно прилагане на външнополитическите цели на ЕС, като отчетоха необходимостта от укрепване на аналитичния капацитет и оптимално разпределение на наличните ресурси.

Първите дипломати на ЕС дискутираха широк кръг актуални външнополитически теми, включително положението в Судан и Венецуела, Република Молдова, ситуацията в Близкия изток и др. Прието бе Изявление на Съвета по положението в Судан, в което остро се осъждат проявите на насилие срещу протестиращи и мирното население и се отправя призив за възстановяване на преговорите за преход към установяване на гражданско управление в страната. Министрите оцениха положително последните развития в Република Молдова, целящи преодоляване на политическата криза. Потвърдиха готовността на ЕС да продължи да работи в подкрепа на реформите в страната на основата Споразумението на асоцииране.

На работен обяд с йорданския си колега Айман Сафади министрите на външните работи на 28-те потвърдиха подкрепата на ЕС за Йордания, като дадоха висока оценка на ролята на страната като фактор на стабилността в региона и откроиха усилията й по отношение на сирийските бежанци на нейна територия. Обменени бяха мнения по перспективите пред

Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и развитията в Ирак. В рамките на провелия се по-късно Съвет за асоцииране бе подписано Рамково споразумение за участието на Йордания в мисии и операции на ЕС по линия на
общата политика за сигурност и отбрана.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  социопат 18 юни 2019, 07:55
   
  2
   
  0

  Кате,русо момиче,а защо не кажеш това за България? Защо ключов приоритет в Глобалната стратегия на ЕС да не е България? Нали си българска министърка,а не западнобалканска? Приоритет трябва да ти е първо България,бе момиче! Съседите ще се оправят,България затъва.

 2. #2
  Geocom 18 юни 2019, 10:30
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Началниците отвъд океана сега ги интересува макетата да влязат в НАТО че да затворят Сърбия а България изобщо не ги интересува - те са си назначили колониална администрация която да прокарва техните интереси и са сигурни в нея.

  Нашите гъзолизци така са се навели че не само Гоце Делчев ще признаем за македонец но даже и Ботев и Левски че са чисти македонци.

  Пълни помияри...

 3. #3
  селянин 18 юни 2019, 12:04
   
  0
   
  0

  тъпа, тъпа, та чак вдлъбната!!!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker