За шофьорите: Сключваме сделка с КАТ и плащаме по-малко

Pan.bg 18 юни 2019 | 10:55 views (456) commentaries(3)
img
blitz.bg


Възможността за съкратено съдебно производство по административен ред е част от мащабни изменения на Закона за административните нарушения и наказания

Нарушителите на пътя ще могат да сключват споразумение с КАТ при по-леки провинения и така да плащат много по-малка глоба - не повече от 80% от минимума на наказанието, съобщава "Телеграф".

Възможността за съкратено съдебно производство по административен ред е част от мащабни изменения на Закона за административните нарушения и наказания, публикувани за обществено обсъждане.

Освен че нарушителите могат да се споразумяват, ако в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление платят доброволно глоба, ще се възплозват и от 20% отстъпка от стойността й. Така ако шофьор мине 50 км/ч или повече над ограничението в населено място, вместо предвидената глоба от минимум 700 лв., ще плати само 80% от минимума.

Поощрението за нарушителите се въвежда като общо правило в закона с цел да се повиши събираемостта на глобите и да се облекчат съдилищата, които сега са затлачени с дела по ЗАНН, признават вносителите. В момента подобно поощрение се прилага много добре за електронните фишове, издавани по Закона за движение по пътищата, където бонусът е 30% при плащане в 14 дневен срок от връчването на фиша.

Аргументите на авторите са, че над 80% се е повишила събираемостта на имуществените санкции с прилагането на отстъпки за нарушителите. За първи път в закона ще се допуска възможност за сключване на споразумение с наказващия орган. То ще може да се сключва при някои условия.

Няма да може да се постигне споразумение, ако в едногодишен срок прегрешилият е наказа за същото деяние, ако то съставлява престъпление - например шофиране с над 1,2 промила алкохол.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  5kof 18 юни 2019, 11:12
   
  4
   
  0

  Нищо ново. И сега си го има т.н. "съкратено" производство или как там го кръщават "умните". Вадиш и даваш кинтите и ето ти..... никакво производство.

 2. #2
  селянин 18 юни 2019, 11:46
   
  3
   
  0

  "и кво правим сега" - ето ти го съкратеното производство

 3. #3
  Оправия 18 юни 2019, 14:00
   
  1
   
  0

  Пак българска работа на някой мазен адвокат в НС. Той,Тя или техни хора не спазват правилата и се чудят как да се измъкват от наказанията.Ще се споразумяваме с КАТ! КАТ да не е финансова институция или е застрахователно дружество? Пак скандални решения! После се чудим,защо хората умират по пътищата и защо нищо не върви в тая бедна страна.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker