СДС възмутени от опита за подмяна на историята ни в учебниците

Pan.bg 22 юни 2019 | 13:26 views (306) commentaries(2)
img
news.bg


Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас. Това заявяват от партията в своя официална позиции по въпроса.

Те изразяват подкрепата си към българските учители, които са сигнализирали за "премълчаването на важни факти за режима", както и всички учени и общественици, които се противопоставят на "опита за подмяна на историята ни".

Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него - репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата, категорични са от СДС.

Съвременните наследници на този режим - БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, когато всички са били равни и щастливи, негодуват от партията.

Те са разтревожени, че това действително се случва и настояват младите хора да научат истината.

По тази причина от СДС призовават просветният министър Красимир Вълчев да не допусне тази подмяна и да потърси съдействието на обективни историци, които да подготвят учебното съдържание за въпросния период.

Младите хора на България имат право да знаят истината, за да не допускат да бъдат манипулирани от наследниците на тези, които извадиха България от демократична Европа, поставиха я зад Желязната завеса и я върнаха в развитието й десетилетия назад, категорични са те.

Припомняме, в четвъртък бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също се възмути от "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

Ден по-късно Фондация "Истина и памет" инициира петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация в новите учебници по история.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Едноклетъчни се жалват:) 22 юни 2019, 16:02
   
  7
   
  1

  Съвременните наследници на този режим - БСП и техните поддръжници, се опитват да го представят носталгично като безгрижно и сигурно време, когато всички са били равни и щастливи...

  Ами то така беше, драги едноклетъчни седесари и седесарки!

 2. #2
  юс юс юс юр брейн 22 юни 2019, 17:10
   
  7
   
  1

  Значи трябва да се възмутят от себе си и направо да се хвърлят от някой мост.
  Защото освен това:
  "Комунизмът трябва да бъде изучаван с цялата истина за него - репресиите, зверските убийства, униженията, насилственото отнемане на собствеността, лагерите на смъртта, всесилната Държавна сигурност, почернила не един живот, ролята на комунистическата върхушка, обвързаността й не само с репресиите, но и с престъпни икономически схеми под чадъра на държавата."

  Трябва да кажат и това, ама не им отърва, особено като се сравни със сегашното ни жалко положение:
  България е била индустриална страна, една от 30-те държави, участващи в световния експорт на машини. Имали сме силна армия.
  България е имала силно развита:
  -енергетика;
  -металургия;
  -химическа промишленост;
  -машиностроене;
  -електронно-изчислителна техника;
  -военно-промишлен комплекс;
  -селско стопанство;
  и много др.
  В крайна сметка през 1989г по ИЧР (индекс на човешко развитие) сме на тоталитарното 27 място. Класацията не е на БКП, а е на ООН. Сега сме на демократичното 56 място (за 2015г). Това че свързваме двата края в голяма степен е заради тогавашни натрупвания, които още не са ги откраднали, приватизирали, присвоили.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker