16 огнища на чума по свинете са установени у нас до този момент

Pan.bg 17 юли 2019 | 18:33 views (317) commentaries(0)
img
news.bg


16 огнища на Африканска чума при домашните свине са регистрирани от началото на годината, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

11 от тях са в област Плевен, по 1 - в Бургаска, Врачанска, Варненска и Търговищка област и 2 - в област Русе.

Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип "лично стопанство", които не са регистрирани в БАБХ, както и една фамилна свинеферма.

До момента заболяването е било установено при 20 диви свине - 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 2 за област Плевен и по 1 за областите Русе, Враца, Варна и Търговище.

От БАБХ напомнят, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от Агенцията в района на обектите, докато се изпълняват разпоредените мерки. Това е разрешено единствено за служители на МВР, медицински лица, представители на централната, местната власт и областната администрация, както и за лица с адресна регистрация в съответното населено място.

Превозът на животни може да се извършва само ако те са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Освен това животните трябва да се транспортират със специализирани транспортни средства.

От Агенцията по храните подчертават, че е изключително важно стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно, тъй като африканската чума се разпространява бързо, а вирусът е изключително устойчив в околната среда.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker