Застрашени ли сме от епидемия на листериоза?

Pan.bg 26 авг 2019 | 12:38 views (227) commentaries(0)
img Най-често може да се заразим чрез храни без термична обработка

Източник:"Dnes.bg''; Габриела Джекова

Епидемията от листериоза в Испания се превърна в международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация за ситуацията.

Това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. И успокояват, че до този момент няма регистриран такъв случай.

"Едва ли е изненада, че се откриват паразити, бактерии, но трябва контрол от компетентни лица", каза рибарят Димитър Янчев от Бургас.
По думите му са важни добрата термична обработка и информираността на хората.

Микробилогът Сергей Иванов подчерта, че листерията винаги е била в България, тази година имаме заразени 9 души. Обикновено до тези случаи се стига заради лоша хигиена.
"Проблемът винаги е актуален. Нужно е храната да се обработва при температура над 75 градуса. И още – общата хигиена и това да не се купуват продукти от съмнителни търговци", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.

По публикацията работи: Габриела Джекова




loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker