НЕОФАШИСТИ ПРОВЕСИХА ПОРТРЕТ НА БАНДЕРА НА ОГРАДАТА НА ПОСОЛСТВОТО НА ПОЛША В КИЕВ

Pan.bg 17 фев 2017 | 09:00 views (937) commentaries(0)
img
Членовете на обществената инициатива «Черният комитет» в четвъртък провесиха портрет на лидера на украинските националисти от времето на Втората световна война Степан Бандера на оградата на посолството на Полша в Киев, съобщава на страницата си организацията във Фейсбук.

В началото на февруари в полския сейм говори външният министър на страната Витолд Ващиковский сподели за плановете на ведомството за 2017 г. Говорейки за отношенията между Полша и Украйна, той отбеляза, че Варшава поддържа европейския стремеж на Киев и провежданите от украинската власт реформи, но припомни за различната трактовка на историята. Полските власти нееднократно критикуват Украйна за героизацията на ОУН-УПА и Бандера, призовават за отказ от култа към националистите, които са съпричастни към геноцида на поляците във Волин.

Участниците в акцията поясниха, че причина за акцията им са «антиукраинските» изявления на висши чиновници от Полша, «които с ултимативен тон настояват Украйна да се откаже от героизацията на Степан Бандера и УПА»

«Подчертаваме, че нито една държава в света няма право да се намесва във вътрешните работи на Украйна…Щом обичате да се обръщате към историята — изучете я внимателно: антиукраинската политика на Полша винаги е съдействала за това Руската империя да завоюва и Полша, и Украйна. Не повтаряйки своите грешки! Ако нашето МВнР не е способно да защитава украинските интереси, то техните пълномощия ще бъдат поети от нас. Няма за какво да ни се извинявате! Нашата страна, това са нашите герои!», — заяви координаторът на «Черния комитет» Богдан Тицкий.

През лятото на 2016 г. долната палата на полския парламент прие постановление за признаването на 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на геноцида, извършен от украинските националисти срещу жителите на Втората Полска Република през 1943-1945.
Според полската версия, масовите убийства са извършени през 1939-1945 г. от привърженици на Организацията на украинските националисти — Украинската въстаническа армия, ОУН-УПА, срещу полското население във Волин, Източна Галиция и югоизточните воеводства на републиката.
Кулминацията на събитията през 1943 г., които се наричат Волинско клане, е 11 юли — в този ден украинските националисти атакуват едновременно 150 полски селища.
Според Полша, това е геноцид и етническа чистка. Убити са около 130 хиляди човека.
NEWS-FRONT
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker