Киев форсира разделението на Украйна

Pan.bg 17 мар 2017 | 16:27 views (1727) commentaries(2)
img DW

Украйна сама подкопава единството на страната. Киев преустановява търговския обмен с окупираните територии. А това може да доведе до разцепление на Изток, твърди в коментара си Бернд Йохан.

Конфликтът в Източна Украйна ескалира. Почти не минава ден без престрелки. Страните в конфликта отново използват и тежки оръжия. В политическо отношение и двете страни - както ръководството в Киев, така и сепаратистите и техните поддръжници в Масква - наливат допълнително масло в огъня. Стъпка по стъпка те цементират разделението на Украйна. И не кой да е, а Киев ускорява този процес. Украинският Съвет за сигурност взе решение да прекрати всякакъв стокообмен с бунтовниците в окупираните територии в Донецк и Луганск. Финансовият трансфер между Киев и сепаратистките области в Донбас отдавна е прекъснат. Последиците са ужасяващи най-вече за възрастните хора. Те са принудени да извървят опасния път през разделителната линия, за да получат пенсиите или социалните си помощи от Киев. С обявената икономическа блокада Киев сега спира снабдяването на Донбас със стоки от всякакъв род. Украинското правителство и президентът Петро Порошенко се подчиняват на натиска на въоръжените активисти, които преди два месеца прекъснаха железопътния транспорт между Украйна и Донбас. А доскоро някои политици, в това число и президентът Порошенко, критикуваха тази стъпка. Ето че сега оспорваната акция на активистите се превръща в държавна блокада в името на националната сигурност.

Жителите са оставени на произвола на съдбата

Официално Киев подчертава, че окупираните територии в Луганск и Донбас принадлежат към Украйна. Забраната за търговски обмен ще бъде вдигната, когато сепаратистите върнат обратно нелегално "национализираните" фабрики, казват от Киев. Очевидно по този начин Украйна поема политическата инициатива в свои ръце. В действителност обаче дава козове в ръцете на сепаратистите и на Русия. Защото те сега ще кажат, че Киев оставя хората в Донбас на произвола на съдбата. И украинските планове за реинтеграция ще се превърнат в макулатура. Някои политици отдавна говорят, че Украйна не прави достатъчно, за да спечели хората в Донбас отново на своя страна. Изглежда, че тази цел сега се отдалечава още повече.

Дискредитиране на партньорите

С това решение Киев прави за смях и онези страни, които се застъпват за разрешаване на конфликта в Донбас. Към тези страни спадат Германия и Франция, които се застъпват за единството на Украйна в рамките на минските договорености. Затова те се обявават срещу всички мерки, които могат да доведат до изостряне на конфликта. А налагането на икономическа блокада е именно такава мярка. Германското правителство остро осъди наложената от Киев икономическа блокада, както и нелегалното присвояване на фабрики от страна на сепаратистите. Единствена Русия, която след анексията на Крим отприщи и конфликта в Източна Украйна, ще се зарадва на решението на Киев. Отскоро Кремъл започна да признава и издадените от сепаритистите в Източна Украйна паспорти. Това признаване на издадени в сепаратистките области документи за самоличност ускорява процеса на разделение. А икономическата блокада от страна на Украйна хвърля Донбас в прегръдките на Москва. Разцеплението в Източна Украйна продължава с пълна сила.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Онзи 17 мар 2017, 18:35
   
  2
   
  0

  Процесът на разпад на тази измислена държава е необратим.

 2. #2
  АНОНИМЕН 20 мар 2017, 11:42
   
  0
   
  0

  Колкото по-бързо стане приобщаването на Донецк и Луганск толкоз по-добре за хората от тези региони.А,че Украйна я чака абсолютна мизерия и разпад това е очевидно.Меркел и Оланд ще си отидат и на тяхно място се надявам да дойдат по- разумни политици. които правилно да оценят Минските споразумения.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker