Ливанската армия започва прочистване на граничните си територии от "Ислямска държава"

Pan.bg 20 авг 2017 | 00:07 views (371) commentaries(0)
img
Ливанската армия започва прочистване на граничните си територии от Снимка: АФП
„В името на Ливан, в името на отвлечените ливански войници, в името на мъчениците от армията, обявявам тази операция за започнала“, заяви началник-генералният щаб на ливанската армия Жосеф Аун. С тези думи командването на ливанската армия обяви тази сутрин началото на операция „Разсъмване“ за освобождаването на планинската местност Джуруд ел Каа на границата със Сирия.
„Числеността им се оценява на около 600 души. Противникът е добре въоръжен, сред тях им снайперисти и ПВО“, заяви ген. Али Кансо от ливанската армия. „Операцията ще продължава до момента, в който ливанската граница не излезе на границата със Сирия. Уверени сме, че нашите войници ще изпълнят успешно тази задача“, добави той.
Междувременно президентът на Ливан Мишел Аун поздрави и окуражи водещите бойни действия срещу „Ислямска държава“ войници: „Очаквам победа от Вас“.
Ливанските въоръжени сили не координират своите действия нито със сирийската армия, нито с воюващата на нейна страна шиитска групировка „Хизбулла“, които обявиха аналогична операция от своята страна на ливанско-сирийската граница в планинския район Каламун.NNA: Ливанските въоръжени сили са постигнали поставените си цели за първия ден от операцията срещу „Ислямска държава“
В събота въоръжените сили на Ливан съобщиха, че са успели да постигнат целите си за първия ден от операцията „Разсъмване“ за освобождаването на планинската местност Джуруд ел Каа на границата със Сирия, предава National News Agency.
„Военната операция ще продължи, докато целите не бъдат изпълнени, докато терористите не бъдат изтласкани и военнослужещите да бъдат разположени по границата“, коментираха ливанските власти.
Те уточниха, че военните действия се водят „трудно“, тъй като районът е миниран.

РИА Новости: Терористите от „Ислямска държава“ се предават на „Хизбулла“ в районите на границата между Сирия и Ливан
Терористите от „Ислямска държава“ са започнали да се предават на малки групи в Сирия на границата с Ливан, предаде РИА Новости, позовавайки се на източници от ливанското шиитско движение „Хизбулла“.
„Терористите от „Ислямска държава“ започнаха да се предават в Каламун в района на КПП „Замрани“, след като пунктът се оказа под пълен огневи контрол на „Хизбулла“, заяви източникът. По негови думи част от терористите вече се намират в ръцете на групировката, а друга част от тях също е готова да се предаде.
По-рано бе съобщено, че „Хизбулла“ съвместно със сирийската армия е започнала операция по освобождаването от „Ислямска държава“ на граничещите с Ливан сирийски територии.
Едновременно с това командването на ливанската армия обяви за началото на операция срещу частите на „Ислямска държава“ разположени на ливанските погранични територии. От там уточниха, че не се води координация със сирийската армия или с „Хизбулла“.

„Нахарнет“ : Ливанските политически лидери изразиха подкрепа за военната операция срещу "Ислямска държава"
Ливанското общество застана с пълна подкрепа към армията, след като стартира офанзивата си да елиминира джихадистите на „Ислямска държава“, които от няколко дни действат в районите и източната част на страната, близко до границата със Сирия. Ливанските политици и общественици използваха социалните медии, за да покажат подкрепа към военната операция, предаде „Нахарнет“.
„С началото на офанзива „Разсъмване“, цялата страна ще стане свидетел на победа. Това е нашата силна армия, това е наш силен Ливан“, заяви външният министър Джебран Басил в коментар, публикуван на страницата му в социалната медия „Туитър“.
„Пожелавам успех на армията в операцията да освободи покрайнините ни от терористите в името на Ливан и на демократичната система“, на свой ред заяви председателят на Прогресивната социалистическа партия Уалид Джумблат.
Министърът от здравеопазването Хасан Хасбани, депутатът Бутрос Харб, бившият министър-председател Наджиб Микати, министърът на околната среда Тарек ал Катиб, министърът, отговарящ на борбата срещу корупцията Николас Туени и мнозина други също приветстваха военната операция от профилите си в социалните мрежи.

Daily Star (Ливан) : Операцията на ливанската армия срещу „Ислямска държава“ ще продължи, докато терористите не бъдат изтласкани отвъд границата със Сирия
Говорител на ливанската армия посочи, че няма определени времеви рамки за операцията срещу „Ислямска държава“ в граничещите със Сирия области на страната, предаде местното издание Daily Star .
„Няма времеви рамки, няма график, няма ограничение за военната офанзива. Армията ще продължи натиска в посока сирийската граница, докогато е необходимо“, посочи армейският говорител.
„Офанзивата ще продължи, докато „Ислямска държава“ не бъде изгонена от ливанска земя“, добави той.

Мишел Аун, президент на Ливан: Очаквам победа в операцията срещу „Ислямска държава“
Президентът на Ливан Мишел Аун следи от министерството на отбраната провежданата от армията на страната в граничещите със Сирия райони Рас Баалбек и Ал Каа операция срещу „Ислямска държава“, пише местното електронно издание “Нахарнет“.
Аун се е свързал с фронтовото командване в покрайнините на освобождаваните райони и поздрави и окуражи водещите бойни действия срещу „Ислямска държава“ войници: „Очаквам победа от Вас“.
Тази сутрин ливанската армия обяви начало на военно настъпление, за да прочисти контролираните от ислямистите територии по границата със Сирия.
Междувременно ливанската групировка „Хизбулла“ и сирийската армия обявиха аналогична операция от своята страна на ливанско-сирийската граница в планинския район Каламун.


Министерството на отбраната на Ливан: На границата със Сирия армията се бори срещу около 600 терористи
Командването на ливанската армия обяви тази сутрин началото на операция „Разсъмване“ за освобождаването на планинската местност Джуруд ел Каа на границата със Сирия. Ливанският генерал Али Кансо заяви по време на пресконференция в министерството на отбраната, че три банди на „Ислямска държава“ държат под свой контрол около 120 кв. км. погранични територии, предаде ТАСС.
„Числеността им се оценява на около 600 души. Противникът е добре въоръжен, сред тях им снайперисти и ПВО“, заяви ген. Кансо. Според него ливанските власти не водят каквито и да е преговори с терористите. „Операцията ще продължава до момента, в който ливанската граница не излезе на границата със Сирия. Уверени сме, че нашите войници ще изпълнят успешно тази задача“, добави той и повтори, че ливанските въоръжени сили не координират своите действия нито със сирийската армия, нито с воюващата на нейна страна шиитска групировка „Хизбулла“.
Самият президент на Ливан Мишел Аун е пристигнал в министерството на отбраната, за да следи лично хода на бойните действия.

Армията на Ливан: Нямаме координация с „Хизбулла“ и със сирийската армия в операцията срещу „Ислямска държава“
Ливанската армия съобщи, че няма координация с „Хизбулла“ или със сирийската армия в операцията, започната тази сутрин срещу частите на „Ислямска държава“ на североизточната граница със Сирия, предаде Reuters.
По време на излъчена по местни телевизия конференция армейски говорител съобщи, че операцията ще продължи, докато армията не възстанови контрол над държавната територия по границата със Сирия.
Ливанската шиитска групировка „Хизбулла“ обяви собствена операция срещу „Ислямска държава“ от сирийската страна на границата тази сутрин, като ще се координира със сирийската правителствена армия.

Reuters: „Хизбулла“ съобщава, че започва атака срещу контролираната от „Ислямска държава“ територия на границата между Ливан и Сирия
Ливанската шиитска групировка „Хизбулла“ съобщи, че започна обща операция заедно със сирийската армия срещу контролираната от „Ислямска държава“ територия по границата между Ливан и Сирия, предаде Reuters.
Операцията на сирийската армия и на „Хизбулла“ се провежда на територията на Сирия. Ливанската армия по-рано днес обяви, че също започна настъпление срещу ислямистите по границата от територията на страната си.
Ливанската армия съобщи, че не координира действията си със сирийската армия при тази операция.

AFP: Ливанската армия съобщава, че започна офанзива срещу „Ислямска държава“ на границата със Сирия
Ливанската армия обяви, че започва офанзива срещу частите на „Ислямска държава“ , които са близо до източната сирийската граница, където джихадистите имат дейност от няколко години насам, предаде AFP.
„В името на Ливан, в името на отвлечените ливански войници, в името на мъчениците от армията, обявявам тази операция за започнала“, заяви началник-генералният щаб на ливанската армия Жосеф Аун.

focus-news.net
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker