Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за пакетите с бомби на Острова

Pan.bg 12 мар 2019 | 15:14 views (262) commentaries(0)
img
news.bg


Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за изпратените пакети с експлозивни устройства до три летища в Лондон и Глазгоуския университет през миналата седмица, както и до друг обект, но все още пакетът не е открит, съобщават британски медии.

Полицията в Шотландия и Англия излязоха със съвместно съобщение, в което се твърди, че в понеделник медия в Северна Ирландия е получила съобщение и тя е разпознала кодовата дума, използвана от паравоенната организация.

Отбелязва се, че се поема отговорност за изпращането на пет взривни устройства. Но на този етап са открити само четири.

Полицията поясни, че не са изключвали вероятността да е замесена ИРА преди да получат съобщението за поетата отговорност, тъй като пакетите с бомбите, изпращани в миналото, са свързани с дисидентска група, която пък е свързана с тероризма в Северна Ирландия. Няма задържани към момента.

Детективи от звеното за борба с тероризма към полицията водят разследването в Лондон, докато полицията в Шотландия разследва изпратения пакет до Глазгоуския университет.

Пакетите съдържат пощенски марки от Ирландия и адрес за връщане в Дъблин.

Разследващите вярват, че бомбите не са създадени да убиват. Няма пострадали хора.

ИРА се разглежда на Острова като терористична организация.

Новата ИРА е една от няколко групи, които са против мирното споразумение от 1998 г. (Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото споразумение), което сложи край на 30-годишно насилие.

ИРА беше основната националистическа паравоенна група по време на десетилетията насилие между протестантските юнионисти и католическите републиканци, които постигнаха споразумение за спиране на огъня през 1994 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker