MВР проектира новите заплати в полицията

Pan.bg 09 яну 2017 | 15:27 views (15024) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Основната заплата на главния секретар (главен комисар) в МВР става 2136 лв. Това е най-висшата професионална длъжност във вътрешното министерство. Според Постановление № 184 от 17 юли 2015 г.,на началника на отбраната е 2119.

Проектът на наредбата за основните месечни възнаграждения на държавните служители в полицейските органи и в органите по пожарна безопасност и защита на населението е публикуван в портала на правителството за обществени консултации. Той определя началната и максималната заплата и на лицата по трудово правоотношение.

Промените в Закона за МВР дадоха право на вътрешния министър със свой акт да определя заплатите на служителите. Същият принцип бе приложен и при последните изменения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Все още няма информация дали министърът на отбраната подготвя подобен документ, който би трябвало да отрази и увеличения коефициент за офицерските заплати от 2,2 на 2,3.

Основната месечна заплата на директор на главна дирекция (главен комисар), например, ще бъде 1881 лв. За сравнение, колкото и относително да е то, основното месечно възнаграждение за генерал-лейтенант или вицеадмирал във Въоръжените сили и 1615 лв, а за командир, т.е. генерал-майор или контраадмирал, на Сухопътни войски, ВВС или ВМС е 1493 лв. Още едно подобно сравнение, полицай (младши инспектор) със средно образование започва със 662 лв. Същото е и за пожарникар. Най-ниската основна реднишка заплата в армията е 608 лв.

Проектът на наредбата на вътрешния министър определя и допълнителните възнаграждения, които са за прослужено време, изпълнение на специфични служебни дейности, извънреден труд, работа при специфични условия, постигнати резултати в служебната дейност, работа по клинични пътеки съгласно Националния рамков договор - за служителите на МВР, работещи в МИ на МВР, работа с ключови материали, съхранение на ключови материали или поддръжка на криптографски средства - съгласно Наредба за криптографската сигурност на класифицираната информация, приета с Постановление на Министерския съвет (ПМС) № 263 от 2003 г. (Обн., ДВ., бр. 102 от 2003 г.), научна степен, полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., полагане на труд на официални празници и времето на разположение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker