В Сърбия: Държавната телевизия в Белград е длъжна да излъчва и на български

Pan.bg 22 окт 2017 | 11:03 views (385) commentaries(0)
img
blitz.bg


Сръбската държавна телевизия РТС е длъжна да излъчва програми на езиците на малцинствата, включително и на български език, защото това предвижда Законът за обществените медии. Това се казва в декларация на "Коалицията на новинарските и медийни сдружения", която бе приета в Белград.

"Необходимо е обществените медии в Сърбия да бъдат задължени да включат програми на албански, босненски, влашки и български език. В същото време трябва да се подобри програмата на ромски език", се казва в препоръките на коалицията, публикувани в рамките на програмата "Информирането на езиците на малцинствата - в успореден коловоз".

Според експертите "необходимо е чрез законови решения да се увеличи независимостта и автономията на обществените медии във всяко едно отношение, включително и в сферата за информиране на малцинствата, на техните езици. Това означава и независимост от властта в Сърбия, но и от Националните съвети на националните малцинства", пише още в документа.

От Коалицията призовават за създаване на "ясни и стабилни механизми за адекватно и недискриминационно финансиране на медиите, чийто създатели са националните съвети".

В "Коалицията на новинарските и медийни сдружения" участват Независимото обединение на журналистите от Сърбия, Независимото сдружение на журналистите от Войводина, Асоциацията на независимите електронни медии, Асоциацията на онлайн медиите и Асоциацията на Локал прес.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker