България има проблем с независимостта на БНБ, заяви еврокомисар

Pan.bg 20 юни 2018 | 19:52 views (512) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


България има известни проблеми с независимостта на Българската народна банка и законът за функционирането й трябва да се промени. Това каза в интервю за БНР еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, помолен да коментира доколко България отговаря на критериите за присъединяване към чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Тази препоръка се съдържаше в обявения през май доклад на Европейската централна банка за конвергенцията .

Преди дни българският финансов министър Владислав Горанов обяви, че България в рамките на една година ще кандидатства за членство във валутния механизъм ERM II, наричан още "чакалнята на еврозоната" и за банковия съюз. Преди това той беше на мнение, че кандидатстване за банковия съюз не е необходимо на този етап.

По думите на Домбровскис пред БНР в момента работата върви по пътната карта как България да се присъедини и към двете. "Доколкото ми е известно, работата в това отношение напредва и както е казал министърът, перспективата е в рамките на една година България да се присъедини към чакалнята и към банковия съюз", каза еврокомисарят.

"Банковият съюз означава, че най-големите банки в страната попадат под директния надзор на Единния надзорен механизъм на Европейската централна банка. България е обвързана от общата рамка на Банковия съюз, което означава единен надзор, а в случай на проблеми в някои от банките – от единен механизъм за решаването им", каза Домбровскис и добави, че условие за присъединяването е и нова оценка на активите на българските банки.

Той добави, че България може да се възползва от нови инструменти в размер на 1.76 млрд. евро в помощ на страните-членки, които правят видими стъпки към приемането на еврото. Парите са за техническа помощ за структурни реформи и мерки за приемане за еврото.

Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната и по-късно към самата еврозона, каза еврокомисарят и даде пример с равнището им в Литва и Латвия към момента на присъединяването. "Бих казал, че основният въпрос, на който трябва да се отговори в тази връзка, е как присъединяването към еврозоната ще засегне българската икономика. Според нашите оценки то ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на Европейския съюз", добави той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker