Гърция ратифицира Истанбулската конвенция

Pan.bg 21 юни 2018 | 11:49 views (361) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Гърция ратифицира конвенцията срещу насилието над жени, която раздели общественото мнение в някои европейски държави, съобщи Съветът на Европа.

Подписаният от страните членки на съвета документ, известен като Истанбулската конвенция, ще влезе в сила в Гърция на 1 октомври 2018 г.

В България конвенцията предизвика дискусии заради твърдения на опозиционни партии и коалиционни партньори, че в нея се говори за "трети пол", отваря се възможност за "еднополови бракове" и се поставят под въпрос традиционни ценности.

След решението на гръцкия парламент България е единствената страна членка на съвета Югоизточна Европа, която не е ратифицирала Истанбулската конвенция. Другото изключение е Косово, което не е член на Съвета на Европа. През април, на фона на сходни протести, документът беше одобрен и от депутатите в Хърватия.

Българското правителство внесе законопроекта за ратификация в парламента още в началото на тази година, но след два месеца го оттегли с аргумента, че ще се очаква решение на Конституционния съд за съответствие на документа с основния закон.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker