Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по овцете и козите

Pan.bg 15 юли 2018 | 19:44 views (3060) commentaries(4)
img
dnevnik.bg


Министър-председателят Бойко Борисов нареди да бъде създаден оперативен щаб, който ще координира действията срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната, съобщи правителствената пресслужба.

Щабът ще следи каква подкрепа се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Новото звено ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.

В състава влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев, председателят на държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Гранична полиция.

Дотук се стигна след като във втората половина на юни заболяването по животните на българска територия беше установено за пръв път в Европейския съюз. Според ветеринарите всички животни в засегнатите райони в Ямболско и Бургаско трябва да бъдат умъртвени. Това изискват европейските хигиенни процедури, а в противен случай България може да бъде наказана със забрана за износ на млечни и месни продукти за ЕС, по обясненията на земеделския министър Румен Порожанов. Стопаните обаче поставят под съмнение, че диагнозата е поставена вярно. С живи вериги те се противопоставят на умишленото умъртвяване на стоката им.

Вчера по нареждане на Борисов земеделският министър посети засегнатите селища и увери хората, че ще получат по-висока компенсация, отколкото предвижда нормативната уредба - поне по 190 лв. на животно. В знак на солидарност сдружения на животновъди се ангажираха да подпомогнат пострадалите като им предоставят живи животни взамяна след като заразата бъде премахната.

Междувременно БСП също изказа съмнения, че действията на властите са адекватни на ситуацията. Левицата сезира главния прокурор с настояването да се спре евтаназирането докато не се изясни дали заповедта за унищожаване на животните е законна и дали диагнозата е достоверна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  росс 15 юли 2018, 20:58
   
  12
   
  1

  По-необходим е оперативен щаб за борба с чумата ГЕРБ!

 2. #2
  jeliazko3y 15 юли 2018, 21:19
   
  6
   
  1

  Още една ясла за наши хора ,още някой ще папка за сметка на бедните хора.

 3. #3
  Лука лютов 15 юли 2018, 22:23
   
  5
   
  0

  Коментарите са излишни. Народа да се вдига. Действия са нужни. Дошло е време разделно. Да се разделим с душманите на народа. Къде са учителите, студентите, синдикатите, военните, полицаите. Къде са всички, които народа подкрепяше, когато трябваше. Къде са избранниците на народа, които трябва да го защитават. Къде сте прокурори и
  съдии. Хайде умници. Вие не сте ли от народа? Чий хляб ядете? Ще оставите ли една шайка национални предатели да убиват безнаказано хората не само в Странджа? Това са еничарите на настоящето. Срещу тях с добро няма да стоне. Народа да се организира за въоръжена съпротива, ако трябва.

 4. #4
  овчарче 15 юли 2018, 23:16
   
  4
   
  1

  Меркел му е дала на Тиквата по 500Е на животно, а той ще даде по 180лв на хората. Дали няма и от това далавера боклука мръсен?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker