Президентът се срещна с животновъди: Компенсации не са достатъчни

Pan.bg 18 юли 2018 | 18:18 views (321) commentaries(0)
img
dir.bg


Проблемът с чумата е сериозен и не се изчерпва само с компенсациите

Президентът Румен Радев се срещна в Ямболско с животновъди, чиито стада са засегнати от огнището на чума.

"Трябва да има диалог. Тази празнина, която се получи между хората и властта, не може да се запълни с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка", категоричен беше държавният глава в Болярово.

Президентът посети града, за да се срещне със засегнатите стопани в района на Странджа и проведе среща с кмета на Община Болярово Христо Христов, в която участваха и кметовете и кметските наместници на Воден, Странджа, Шарково и Крайново, представители на полицията и на ветеринарните служби.

Държавният глава подчерта, че в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор "Животновъдство".

"Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора", добави Румен Радев.

Президентът призова правителството да обърне внимание на проблемите на хората, така че те да почувстват държавата на своя страна.

"Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза", каза още президентът.

Той бе категоричен, че абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка - просто унищожаване на животните, не е решение.

Попитан дали ситуацията налага да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, президентът заяви, че всички последствия от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин и е нужно първо да се оцени как ще бъдат извършени тези дейности и какви дългосрочни стъпки ще бъдат предприети за възстановяване и стабилизиране на поминъка на местните хора.

Представителите на местните власти призоваха за възможно най-бързо възстановяване на традиционния поминък, какъвто е животновъдството в засегнатите места, за да не се допусне обезлюдяване на района и поискаха юридическа помощ за запазване на субсидиите за използваните пасища. Отправен беше и апел за осъществяване на


програмата "Странджа-Сакар", в която са включени проекти за 70 млн. лева за развитието на пограничните райони.

Нова положителна проба в района

В село Факия обстановката е спокойна, жандармерия няма, има само пункт за дезинфекция и проверка на автомобилите. Кметът Ангел Ташев отрече слуховете за напрежение и добави, че се чакат резултатите от взетите проби, предаде bTV.

В съседното село Момина църква има информация, че е открита положителна проба. Животновъдите в района са в безизходица.

"От един месец вече нито мляко ни взимат, нито имаме право да продаваме животни и загубите са огромни", сподели овцевъдът Никола Тагавов.

Преди 7 години, когато в Странджа пламна шап, стопаните успяха с протести и писмо до Еврокомисията да спасят част от животните си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker