Консервацията на ядрените блокове за АЕЦ "Белене" ще струва близо 1 млн. лв.

Pan.bg 16 авг 2018 | 14:54 views (426) commentaries(2)
img
dnevnik.bg


Проектът АЕЦ "Белене", който бе съживен от правителството, е на път да се оскъпи с още близо 1 млн. лв. още преди да е известно дали има желаещ да го изгражда. Това се разбира от обществена поръчка, обявена от Националната електрическа компания. Нейната стойност е 960 хил. лв. без ДДС и освен това е с пряко договаряне.

Парите са за "преконсервация" на оборудването за централата, което преди години България поръча на "Атомстройекспорт" и не беше платила, но след дело в международен арбитражен съд се наложи да го плати и то бе доставено на площадката на централата. Малко след това се появиха сигнали, че то не се съхранява правилно.

Ръководството на НЕК е изпратило поканата до "Атомстройекспорт", като се посочва, че поръчката може да бъде изпълнена само от определен изпълнител поради липса на конкуренция, дължаща се на технически причини. Освен това се посочва, че възлагането на обществената поръчка на друга фирма би довело до нарушаване на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост, а в допълнение не съществува достатъчно добра алтернатива или заместител и отсъствието на конкуренция не се дължи на изкуствено стесняване на параметрите на поръчката.

От Регистъра на обществените поръчки се вижда, че решението на НЕК за обявяване на поръчката е от 26 юни. До момента по информация на властите в проекта са инвестирани 3.5 млрд. лв. Това бе и един от основните мотиви за размразяването му.

Народното събрание даде срок на министъра на енергетиката до 31 октомври да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  И сега какво 16 авг 2018, 21:53
   
  1
   
  0

  много ли е ?
  За баба ми с нейната пенсия да! Но за проект от този калибър.......

 2. #2
  Geocom 17 авг 2018, 09:17
   
  0
   
  0

  Ами не ги косервирайте (все пак някой да обясни на банкянската мутра че това не са патлажани а реактори) а ги накарайте да работят и затваряйте "американските" ТЕЦ-ове.

  Да почнат да произвеждат евтина електроенергия и да се изплащат а не да се чудите къде да харчите народни пари които няма да се възвърнат (къде за стари самолети или БМП по-лоши от наличните или да окрадете някоя банка като КТБ).

  Но началниците са наредили да се задържа проекта колкото се може повече защото далаверата с ТЕЦ-овете е много голяма и не е лесно да се изтърве.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker