Странно мълчание по задържането на разследващи журналисти

Pan.bg 14 сеп 2018 | 14:07 views (843) commentaries(5)
img bivol.bg


Разследващ екип Биволъ задържан докато спасява от унищожение доказателства по #ДжиПиГейт


Хронологията на събитията


Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард „Черни връх“ в София се изнасят документи и техника.

Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти (виж: https://bivol.bg/gp1.html" target="_blank"> https://bivol.bg/gp1.html). Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи Груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от Биволъ. То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на Биволъ беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност. Журналистите обясниха, че са край
пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край ЖП гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20 – 30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.


Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на Биволъ се свързаха последователно с РПУ-Радомир откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор.

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в ПРУ Радомир от София дойде румънския консул. Около 01:40 – 02:10 задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани защото са в района местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерастне в досъдебно производство. В РПУ Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги.
Източник: https://bivol.bg/gp2.html
================================================================
Ето какво сподели във Фейсбук Мая Манолова:
"Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania проведох разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който ме информира, че те са били освободени в 4.30 тази сутрин. От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, съм на мнение, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.
Категорична съм, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на граждани да получават и търсят информация.
Настоявам за пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.
Проведох разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Галя, който ме информира за предприетите действия от негова страна. Готова съм да окажа пълно съдействие и подкрепа за двамата журналисти."

======================================
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  анализатор 14 сеп 2018, 15:32
   
  16
   
  1

  Доста груба издънка на полицията. Да видим кой ще си подаде оставката или ще потулят всичко

 2. #2
  Незнаен 14 сеп 2018, 17:07
   
  13
   
  0

  Когато простащината вземе връх над разума, може да победи дори алчността. Тия горе и тия, които ги "захранват", са станали толкова простаци, че дори вече не смятат за нужно да се крият. Безбрежна простащина, на която не се вижда края. Дано се затъкнете с всичко, което сте отмъкнали като хиени - червата на бивол. Мърши!!

 3. #3
  шива-разрушител 14 сеп 2018, 17:38
   
  11
   
  0

  Цензурата в ЕС надминава дори СССР и комунстическия блок. В момента прокарва закон, според който всички сайтове, където могат да качват и коментират потребители, както тук, трябва да инсталират софтуер, който цензурира по тяхно усмотрение.
  Тукашния елит я праща еничарите, както в случая, я праща маскирани с метални тръби, които после не ги откриват - както беше случая във Варна с ония, които разследваха ББ.
  Помните и какви сериозни опити за потулване имаше на аферата с френските командоси в Коиловци.


  Цензурата и "правилното" подбиране на новини, тук не е спирала от ДС. Ама още има хора, дето гледат телевизия и си мислят, че им казва "новини".

 4. #4
  dogan 15 сеп 2018, 07:05
   
  4
   
  0

  като се има предвид потенциално кои са замесените ....по-скоро оставка на цялото правителство....

 5. #5
  социопат 15 сеп 2018, 08:50
   
  4
   
  0

  "Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума." И 17 души умират в обърнат автобус край град Своге. Преди това се случват "случайно" и доста катастрофи по новопостроената автомагистрала Тракия.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker