Порожанов е получил уверенията на част от големите търговски вериги да не слагат надценка на хляба

Pan.bg 19 сеп 2018 | 22:25 views (285) commentaries(2)
img
dir.bg


Предпоставка за поскъпването на хляба е по-високата цена на пшеницата, поясни земеделският министър

Земеделският министър Румен Порожанов е получил уверенията на част от големите търговски вериги у нас, че хлябът, който ще продават няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива брака и разходите в самата верига. Идеята е да не се вдига значително цената на хляба. Порожанов каза , че обмисля обща среща на представители на веригите с премиера Бойко Борисов, съобщи БНТ.

Според земеделския министър Румен Порожанов, основната предпоставка за поскъпване на хляба е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 20% - от 290 лв. за тон в началото на сезона до 350 лв. И все пак той смята, че поскъпване с 20-30 ст. за кг хляб е много. Според Порожанов, големите вериги са барометър на цените. Затова той вече се е срещнал с няколко от тях.

Това, което получих като уверение е те да работят не с печалба върху хляба, а да работят само и единствено да покрият, ако има някакви разходи по брак или други разходи в самата верига. Т.е. хлябът да не бъде калкулиран с печалба, заяви Порожанов.

След като проведе разговори с всички търговски вериги, Порожанов ще иска те да се срещнат и с премиера Бойко Борисов. Все пак министърът е категоричен, че не може да се подписва съглашение с тях, защото това би означавало картелно споразумение, поясни Порожанов.

Относно искането на БСП за по-ниска ставка на ДДС за хляба, министърът заяви, че в повечето страни на Евросъюза има най-ниска ставка за насъщните продукти, но решението за това е на финансовото министерство, смята Порожанов.

Това е свързано със стабилност на приходите. В този контекст не се предвижда със законодателния пакет на данъчните закони да има допълнителна ставка за какъвто и да е друг продукт, включително и за хляба, заяви министърът на земеделието.

От друга страна, намаляването на ставката ДДС според Порожанов, ще даде възможност сивият сектор у нас да излезе на светло.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  чух 20 сеп 2018, 08:59
   
  1
   
  0

  Не вярвам....

 2. #2
  Вервай! 20 сеп 2018, 11:49
   
  0
   
  0

  На дебили като НАС лакърдии като ТАЗ/горната/.
  Туй пазарна икономика, финансови, икономически, пазарни закони и правила;Туй себестойност-стойност, търсене-предлагане, цена какъв смисъл имат че и внимание да им се обръща. Е преди няколко години в подобна ситуация лично ББ го обяви, а сега е по нисък ранг. И тогава не стана и сега няма да стане, но пък хляб за журналистите.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker