България да отнеме БГ паспорти на македонски депутати

Pan.bg 16 окт 2018 | 13:56 views (350) commentaries(1)
img fakti.bg


На фона на предстоящото гласуване в македонския парламент за конституционните промени председателят на Българския културен клуб - Скопие (БККС) Лазар Младенов поиска от България спрямо тези македонски депутати, които имат български паспорти и гласуват против, да започне процедура за отнемане на българските им паспорти, съобщава сайтът Либертас, като цитира статута на Младенов във Фейсбук, съобщи Dir.bg

"Кокетирането (в България) с проруските протежета на македонския президент не е само стъпка против Македония, това е и акт на предателство към България и нейните национални интереси. Следим с голямо внимание играта в полза на каузата Македония да остане в сегашното положение. Не си мислете, че нямаме информации. И не се отнасяйте към нас като към "макета", поемете си ролята на майка, съвсем сериозно. Този момент няма да има повече повторения. Отговорността е и ваша. Поражението ще бъде и ваше", пише Младенов.

И продължава:

"Затова поемете ролята, която ви прилича, и ударете по рамото скопските си приятели в македонския парламент, специално от ДПМНЕ, да си свършат работата в полза на Македония, специално тези с българско гражданство. В случай, че бъдат против, искаме от вас да започнете процедура за отнемане на паспортите им. Не може някой да използва благоденствието на Европа чрез българското си гражданство, а да работи против интересите на Македония да получи тези възможности. И съвсем накрая, колкото и някой да мисли, че не е културно, казваме си, идват и вашите избори и тогава може би нашият глас няма да тежи много, но нашата дума - да".

Днес депутатите трябва да гласуват предложението на правителството за пристъпване към поправки в конституцията, одобрено от комисията по конституционните въпроси на 12 октомври.

Според правилника на парламента процедурата за внасяне на поправки в конституцията се състои от три фази, посочва информационният сайт МКД. При първата парламентът трябва с мнозинство от две трети, или най-малко 80 гласа, да реши да пристъпи към поправки в конституцията, което се очаква да бъде гласувано днес. Във втората фаза трябва да се подготвят и утвърдят проектоизмененията на конституцията и за това е нужно обикновено мнозинство, или 61 гласа. Третата и последна фаза са дебатите и гласуването на поправките, за което е необходимо мнозинство от две трети.

Цялата процедура за внасяне на изменения в конституцията, ако се


спазват крайните срокове, продължава около 3,5 месеца, но има възможност да се съкрати. В най-добрия случай евентуалните поправки в конституцията могат да влязат в сила в началото на януари следващата година

Правителството предложи четири поправки в конституцията съгласно споразумението с Гърция за преименуване на страната в Република Северна Македония. Референдумът за новото име, организиран на 30 септември, имаше консултативен характер и се оказа неуспешен, тъй като гласуваха само 36 процента от гражданите с право на глас. Внасянето на поправки в конституцията е условие за ратифициране на споразумението в гръцкия парламент.

От поправките в конституцията зависи дали Република Македония ще се присъедини към НАТО в началото на следващата година и ще напредне в интеграцията в Европейския съюз.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Нищо подобно 16 окт 2018, 14:17
   
  5
   
  0

  Това е с рогата напред! Издавайте на всеки от Македония паспорт, с условието да декларира, че е българин. А това да става с някакъв прост изпит, документ от българско училище или примерно някаква НПО. Няма само Путин и Сорос да правят такива! Че има и измет, вярно е, но не задълбавайте в нея.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker