Северна Африка отхвърля плановете на ЕС да им "натресе" центрове за мигранти

Pan.bg 19 окт 2018 | 21:32 views (368) commentaries(1)
img
news.bg


Либия и нейните съседи в Северна Африка се противопоставят на плана на Европейския съюз за "регионални платформи за мигранти", с които да се ограничи притока от мигранти към Общността. Това обяви външният министър на Либия Мохамед ал Тахер Сиала в интервю за австрийския в. "Ди Пресе".

"Всички страни от Северна Африка отхвърлят това предложение - Тунис, Алжир, Мароко и Либия", изтъкна Сиала, който е на официално посещение във Виена тази седмица.

"Така че с кои страни ЕС иска да договори тези платформи за мигранти", запитал либийският първи дипломат.

През юни страните членки на ЕС одобриха идеята за създаването на центрове извън Европа, в които да се прави оценка на мигрантите, опитващи се да се доберат до Общността и да се решава кои са бежанци и се нуждаят от закрила и кои са икономически мигранти, които трябва да бъдат върнати в родните им страни.

ЕС предложи създаването на тези платформи, консултирайки се с Върховния комисар на ООН за бежанците и Международната организация по миграция.

Сиала смята, че около 30 000 нелегални мигранти понастоящем са държани в центрове за задържане в Либия "и около 750 000 извън" страната.

Либия работеше с ЕС за изпращането на мигрантите в родните им страни, посочи либийският първи дипломат, "но за съжаление някои от тези страни - много страни от Западна Африка - отказват да ги приемат обратно".

За да намали потока от мигранти, Сиала заяви, че Либия е постигнала споразумение с Чад, Нигер и Судан за укрепване на защитата на своята южна граница.

"Това е всъщност мястото, откъдето започва европейската граница, не Средиземно море", коментира той.

Запитан какво може да направи ЕС, за да помогне за защита на тази граница, Сиала настоял, че Общността би могла да предложи "логистична помощ: джипове, безпилотни самолети, хеликоптери и може би малко леки оръжия".


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 19 окт 2018, 22:32
   
  4
   
  1

  "Всички страни от Северна Африка отхвърлят това предложение - Тунис, Алжир, Мароко и Либия", изтъкна Сиала, който е на официално посещение във Виена тази седмица. "

  Не ги искате, ама те са си ваши - африканци! Нямат нищо общо с Европа!
  И ние не сме длъжни да приемаме никого! За какво сте ни? Родени са в Африка и да си стоят там!
  Май ще се наложи да изградим голяма и сигурна ограда около Европа?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker