„Независимая газета“: В Египет очакват завръщането на Русия

Pan.bg 20 окт 2018 | 01:03 views (296) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Приключи визитата на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Русия, съобщава „Независимая газета“, цитирана от Фокус.

В 75-годишната история на двустранните отношения има възходи и падения, но никой не е забравил, че с руско съдействие са построени 97 големи промишлени обекта, сред които Асуанската язовирна стена, Хелуанският металургичен комбинат, алуминиевият завод в Наг-Хамади, заводът за антибиотици в Абу Заабал и други. Те продължават да заемат важно място в египетската икономика.

Основна част в програмата на тази визита бяха разговорите в Сочи с президента Путин. Египет трябва да развива своята икономика с бързи темпове и едновременно с това да се съобразява с негативното въздейстиве на конфликтите в региона, като полага усилия за тяхното намаляване. Така ще може да решава проблемите, пред които е изправена страната – бедност, безработица, а оттук и да отстранява възможностите за радикализация на обществото.

Ас-Сиси е изразил надежда, че голяма част от тези проблеми могат да се решават при вазимноизгодно икономическо и политическо сътрудничество с Русия. Двамата държавни глави са разговаряли за конкретни съвместни проекти, в частност и в областта на ядрената енергетика. Тяхната реализация ще създаде възможност да се открият десетки хиляди нови работни места и в строителството, да се привлекат млади квалифицирани хора.

За Русия задълбочаване на сътрудничеството с Египет също е изгодно. Това е най-голямата като население държава в арабския свят и втора в Африка. През нея минават важни международни морски, сухопътни и въздушни транспортни комуникации. Египетският пазар предлага възможности за реализация на руската селскостопанска и високотехнологична продукция, за износ на различни стоки и услуги.

Сътрудничеството с Египет е важно за Русия в разрешаване на проблемите в Близкия изток.

Мненията на двамата президенти, в частност около ситуацията в Сирия и Ливан, съвпадат в значителна степен.

Накрая, но не на последно място, Путин и Ас-Сиси са обсъждали и въпроси, свързани със завръщането на руските туристи в техни любими курорти като Хургада и Шарм еш-Шейх, което налага в най-скоро време да се възстановят чартърните полети до тези дестинации.
реклама


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker