България ще прехвърли 400 млн. лв. за спасяване на европейски банки

Pan.bg 20 окт 2018 | 15:04 views (487) commentaries(0)
img fakti.bg


Страната ни е длъжна да ратифицира споразумението, ако иска да влезе в Банковия съюз на ЕС

България ще трябва да прехвърли целия си фонд за преструктуриране на банки, който в момента разполага с над 400 млн. лв., в европейския Единен фонд за преструктуриране (ЕФП). Това предвижда споразумението за взаимното използване на вноските в ЕПФ, чиято ратификация бе одобрена от бюджетната парламентарна комисия вчера, пише в. "Сега".

Страната ни е длъжна да ратифицира споразумението, ако иска да влезе в Банковия съюз на ЕС. Членството в него бе поставено като условие, за да бъдем поканени в чакалнята за еврозоната.

Очакванията на БНБ и правителството са присъединяването ни към Банковия съюз на ЕС да стане до юли 2019 г. Дотогава страната ни трябва да прехвърли около половината от сумата във фонда за преструктуриране на банки, а останалото - по схема до 2024 г. ЕФП ще се ползва само в случаите, когато европейските институции вземат решение, че дадена банка има нужда от преструктуриране. Ако се вземе решение за ликвидация обаче, България ще трябва да търси други източници за покриване на разходите при фалит на своя кредитна институция, посочва "Медиапул".


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker