Над половината албанци искат да емигрират

Pan.bg 21 окт 2018 | 10:09 views (248) commentaries(0)
img
pik.bg


Над половината от населението на Албания би искало да емигрира към по-богати страни с по-добро образование, сочи изследване, цитирано от Ройтерс.

Според изследването, ръководено от Ръсел Кинг от университета в Съсекс и албанския изследовател Илир Гедеши, потенциалните кандидати за миграция в страната са се увеличили от 44 процента през 2007 г. до 52 процента през 2018 г.

След краха на комунизма в Албания през 1991 г. над 1,4 милиона албанци, близо половината от сегашното население на страната, са емигрирали основно в съседните Италия и Гърция и по-малко във Великобритания, Германия и САЩ.

Проучването показва, че икономическите мотиви си остават основен фактор, но не в толкова силна степен, и че обмислящите да емигрират сега предпочитата Германия и САЩ.

Близо 65 000 албанци са кандидатствали за убежище в Германия през 2015-2016 г., като молбите на повечето от тях са били отхвърлени, тъй като страната започна да приема сирийски бежанци, бягащи от войната в родината си. Оттогава Германия започна да приема лекари и медицински сестри, като почти всички от тях са новозавършили.

След като икономическата криза засегна от 2008 г. икономиките на Италия и Гърция, където живеят близо един милион албанци, изпращаните пари към Албания, които са от ключово значение за облекчаване на бедността, намаляха с една трета и 133 544 мигранти се завърнаха в родината си, отбелязва Ройтерс.

По-рано безработните, неквалифицираните и необразованите бяха потенциални мигранти. Сега квалифицираните, образованите, имащи работа и добро икономическо положение искат да емигрират, посочи Гедеши пред Ройтерс.

Ние констатирахме също така, че икономическите причини имат по-малко значение, тъй като хората сега искат да емигрират заради по-дборо образование. Някои искат също така да напуснат страната, защото не виждат бъдеще в Албания, добави той.

Имайки предвид нарастващият образователен профил на потенциалните емигранти, изследването препоръчва на Албания да търси споразумения за "регулирана миграция на квалифицирани кадри, като винаги се имат предвид опасностите от изтичане на мозъци и квалифицирани хора".

Според изследването би трябвало да се направят усилия за подобряване и разширяване на структурата на заетостта и възможностите за бизнес в Албания, така че по-малко хора да бъдат песимистично насторени за бъдещето си в Албания и да виждат миграцията като единствен изход.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker