Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Pan.bg 21 окт 2018 | 20:39 views (601) commentaries(1)
img
news.bg


Желанието на САЩ да се оттеглят от Договора за намаляване на ядрените оръжия със среден обсег на действие (INF), прилича на желание да се обърне политиката за ядрено разоръжаване, коментира бившият ръководител на СССР Михаил Горбачов пред "Интерфакс".

Това предложение на президента Доналд Тръмп "ще подкопае усилията, положени от лидерите на СССР и самите САЩ, за постигане на ядрено разоръжаване". Това е "изключително странно", смята той.

"Невъзможно е просто така да се разрушат старите споразумения за разоръжаване. Не е трудно да се разбере, че отхвърлянето на тези споразумения, както казват хората, е от липса на ум. Отхвърлянето на договора е грешка", добави Горбачов.

Според него, всички досега постигнати споразумения трябва да бъдат запазени, защото съдържат нещо, което не е в други документи - те осигуряват контрол и това трябва да бъде оценено.

"Вашингтон не разбира ли до какво може да доведе до това?", пита Горбачов.

"Ако не знаят какво да правят, мога да им кажа, че трябва да се откажат от болестта, наречена "желание да не изпълняваме подписани договори и споразумения за ядрено разоръжаване", обясни той.

Той подчертава, че "стремежът на Вашингтон да върне политиката назад не може да бъде подкрепен, това трябва да се заяви не само от Русия, но и от всички, които ценят света, особено свят без ядрени оръжия".

"Всички споразумения, насочени към ядрено разоръжаване и ограничаване на ядрените оръжия, трябва да бъдат запазени заради живота на Земята", допълни той.

Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да оттегли Съединените щати от Договора, "ще се оттеглим от споразумението, а след това ще развием оръжия", коментира Тръмп, цитиран от АП.

Тръмп обясни, че смята това за необходимо, защото руската страна нарушава разпоредбите на това споразумение.

През декември 1987 г. между СССР и САЩ е сключено споразумение за ракетите със среден малък обсег. То е подписано от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън по време на съветско-американска среща във Вашингтон.

Страните обещават да унищожат всички балистични и крилати ракети със среден (от хиляда до 5500 км) и малък обсег (от 500 до хиляда км) и не да произвеждат, тестват или разгръщат такива ракети в бъдеще.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Geocom 21 окт 2018, 22:05
   
  6
   
  1

  "Вашингтон не разбира ли до какво може да доведе до това?", пита Горбачов.

  Също като теб навремето - и на теб не беше ти ясно до какво ще доведе да разпаднеш Съветския съюз.
  Трябваше да се поучиш от китайците - само леко да промениш системата.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker