Шокираща вест за българските граничари: Спогодбата от 1976 година е неприложима

Pan.bg 09 ное 2018 | 15:29 views (620) commentaries(1)
img http://plovdivnews.bg

Шокираща вест за българските граничари: Спогодбата от 1976 година е неприложима, ще трябва да минат ада на турското правосъдие

Българските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, които са обвинени от Тежкия наказателен съд в Къркларели за убийството на турски гражданин – бракониер-нарушител на държавата ни граница, почти сигурно ще трябва да преминат през ада на правосъдието в южната ни съседка, пише "Флагман".

Шансовете да не се води процес срещу тях в Къркларели, са минимални. Дори Международната спогодба подписана от България и Турция през 1976 година, според която ако има произнасяне на съд в едната страна, то другата трябва да приеме решението му, в случая е неприложима. За проблема сигнализира бургаският депутат от ГЕРБ Диана Саватева, която се е ангажирала пряко с каузата на граничарите.

След срещите в Министерството на правосъдието, Външно министерство и МВР става ясно, че трудно ще се изиска прилагане на тази спогодба, защото реално процес с постановена оправдателна присъда в България не се е водил, а е прекратено досъдебното производство заради липса на престъпление. И второ – в този документ не попадат случаите на военна подсъдност, какъвто е този с турския бракониер.

Именно заради това и усилията на българските власти са към назначаването на добър защитник, който да ги представлява пред съда в Къркларели. Преди минути започна заседанието в Районния съд в Бургас за изпълнените на съдебна поръчка по разпит на българските граничари.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  iago 09 ное 2018, 16:56
   
  8
   
  0

  Де-юре и де-факто, плащаме заплатата на депутат от ГЕРБ Диана Саватева, за да ни обяснява на нас защо Турски съд има значение за действия извършени на Български граждани, на Българска Територия.

  ДЕ-ЮРЕ: има една друга конвенция (м/ународна конвенция > двустранен договор) за "Международното частно Право" спред която "Пресъпление, се съди в Държавата в която е извършено".
  Напр: Ако ме хванат с кокаин в Италия, ще ме съди местният съд в Италия, а не съдът в България, щото съм Българин, или съдът в Колумбия, щото кокаинът е Колумбииски.
  т.е. ако някой в Турция се чувства накърнен от действията на Български Граничари, на Българска територия, трябва да си търси правата в Български Съд, а не обратното!

  ДЕ-ФАКТО:
  Държавна Измяна- Член на изпълнителна, законодателна или съдебна власт, които съзнателно или не-съзнателно се опитва, извършва действия, влиза в коспиративен (особенно предателство) сговор или проявява наклонност против държавата или соверенът (Българският народ)
  Какво прави депутат от ГЕРБ Диана Саватева приемайки и разяснявайки ни нас, защо Турски съм има юриспруденция в нашата държава?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker