Дончев: С 5 мерки сваляме цената на горивото с над 5 ст.

Pan.bg 16 ное 2018 | 12:03 views (377) commentaries(4)
img
dnes.dir.bg


Ако не се въведе данък за старите коли, няма да се случи нищо фатално, каза вицепремиерът

Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и петролната асоциация, съобщи тази сутрин той пред Нова телевизия по повод протестите в страната. Дончев коментира, че ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър. Част от идеите обаче предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират.

"Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални", обясни Дончев.

"Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки. Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски", коментира още вицепремиерът.

По думите му, ако не се въведе данък за старите коли, няма да се случи нищо фатално.

"Очакваните приходи от него не са някаква впечатляваща сума. При всички случаи става дума за под 20 млн. лв. на година, като тези пари няма да постъпят в държавния бюджет, а в общинските", добави той.

Вицепремиерът коментира и протестите, като подчерта, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред:

"Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста - дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул. Димът от един стар
дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти"

Дончев зяви, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори.

"От гледна точка на парламентарна аритметика - предпоставки за предсрочни избори няма. За мен лично изпълнението на задълженията в Министерски съвет е доколко има полза и доколко има смисъл. Аз лично ще работя, докато усещам полза и смисъл от работата си", каза Дончев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Анонимен 16 ное 2018, 12:43
   
  6
   
  0

  Ами ха добави още 10-20 мерки тогава та да се почувствува намалението

 2. #2
  Geocom 16 ное 2018, 14:07
   
  5
   
  1

  Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист.

  Сигурността на пътя се постига с технически изправни коли и няма нищо общо дали са стари или нови но най вече зависи от задкормилното устройство.

  За замърсяването на въздуха колите допринасят само около 10% като замърсяването от автобуси и камиони е неколкократно по-голямо но най-голям замърсител е промишленоста и ТЕЦ-овете. Обаче къде по-лесно е да сложите данък на най-бедните. Замърсяването от колите пак няма нищо общо с това дали са стари или нови а от техническото им състояние - може стар дизел да не пуши а може и нова бензинка да пуши ако гори по литър масло на 1000 км.

  Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти - хайде бе и какви са тези компоненти - това си е чиста лъжа.

  И димът е видимия замърсител но много по-опасни са невидимите и най-вече въглеродния окис който е отровен за всичко живо а въглеродния двуокис допринася за глобалното затопляне за разлика от димните частици които нито са отровни нито допринасят за затоплянето.

  Данъкът не е само приход, той е и стимул.

  Данъкът не може да бъде никакъв стимул - данъчни облекчения за нови коли може да са стимул.

 3. #3
  Варвара 16 ное 2018, 14:25
   
  5
   
  1

  За всяка мярка по 1 ст. Тези мерки не са много ефективни, значит. Една мярка за сваляне на цената до 1.70-1.80 лева за литър гориво.

 4. #4
  Всеки който ги напъне 17 ное 2018, 16:25
   
  1
   
  0

  Е нали сме пазарна икономика веееее...каунь? Как така ке оказа ,че ВИЕ тиквондерогите сваляте цените? Просто сте лобисти на всеки,който ви го нъпъне от Европата. И най-новата нафтена кола зъмърсява в пъти повече и от най-старата кола на газ. От нафтата се отделят канцерогенни сажди водещи до рак. Са като хванаха,големите немски концерни,че са лъгали за вредните емисии на нафтените им печки.............,има едни десетки хиляди нови,но отровни нафтени печки,които трябва да се изчистят от Европа. Тук тия нафтени отровни дойчовски печки ще са внесени на по7-8-9 години и ще се водят нови,а всъщност ще са изгонените отровни коли от Немция!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker