Eвропейската комисия не очаква проблеми с доставките на руски газ през Украйна тази зима

Pan.bg 21 яну 2019 | 21:47 views (367) commentaries(4)
img
dnevnik.bg


Доставките на руски газ през Украйна тази зима няма да бъдат затруднени. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, след като разговаря днес в Брюксел с представители на Русия и на Украйна.

В срещата участваха украинският външен министър Павло Климкин, директорът на Нафтогаз Андрий Кобальов, както и руският министър на енергетиката Александър Новак и заместник-председателят на "Газпром" Александър Медведев, предаде БТА.

Шефчович добави, че до май, когато ще бъде следващата подобна среща, ще бъде ясен резултатът от изборите в Украйна и това ще има отражение върху продължаващите преговори по подписването между Киев и Москва на нов договор за пренос на газ. Действащият договор изтича в края на годината и за подписването на нов остава все по-малко време, отбеляза еврокомисарят.

По неговите думи се очаква сключването на нов дългосрочен договор, като обичайно действието му би следвало да бъде поне 10 години. Шефчович изрази очакването бъдещият договор на "Газпром" с Украйна да бъде сходен с договореностите на руското дружество с държавите от Западна Европа. Така доставките през Украйна ще бъдат сигурни, поясни той.

Дългосрочният договор е еднакво важен за Русия и за ЕС. Всеки знае, че не трябва да се допуска нова криза на доставките, както през 2009 г., заяви еврокомисарят. Руската страна е готова да сътрудничи, за да няма затруднения на доставките, добави той.

Шефчович изрази задоволство, че Украйна се е насочила към пълно прилагане на европейското енергийно законодателство. По неговите думи украинската газопреносна мрежа има нужда от подобрения, които може да бъдат постигнати с участието на частни инвеститори.

В отговор на въпрос, свързан с разширението на газопровода Северен поток, Шефчович отново изрази становището на ЕК, че проектът трябва да отговаря изцяло на законодателството на ЕС. По неговите думи опасенията на ЕК, че разширяването на газопровода не отговаря на целите за енергийния съюз и разнообразяването на енергийните източници, се запазват.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Geocom 22 яну 2019, 00:09
   
  3
   
  3

  Доставките на руски газ през Украйна тази зима няма да бъдат затруднени.

  Тази зима няма да бъдат но следващата изтича договорът и ако не побързат със Северен поток ще стоят на студено че даже и той няма да им стигне и искат или не искат ще трябва и Турски поток бързо да се строи. Газпром ще сключи договор да доставя на Украйна но едва ли и за транзит.

 2. #2
  Уилям Кейси 22 яну 2019, 06:16
   
  1
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  gaycom в света само срусска гъз ли съществува ?

 3. #3
  Geocom 22 яну 2019, 13:19
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  Не съм казвал такова нещо - американците имат големи запаси от втечнен газ който могат да доставят веднага на двойна цена (той пак е руски ама минал през Америка).

  То и тока в България може да не е само от АЕЦ по 5 стотинки който с преноса ще стане поне 10. Ето сега има възможност и всички соросоидчета купувайте само ток от "американските" Марици по 40 ст. който с преноса на Гинка ще стане поне левче или директно от нейните фотоволтаици по 70 ст. който с преноса може и 2 лева да стане.

  Така ще покажете че сте верни евроатлантици и ще бойкотирате "руската" АЕЦ.

 4. #4
  шел хеликс 22 яну 2019, 21:12
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  #идинахуйблядь

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker