И България предпочита подкрепата за семействата пред имиграцията, обяви Унгария

Pan.bg 12 фев 2019 | 16:01 views (274) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


От името на България унгарският външен министър Петер Сиярто се обяви за подкрепа на семействата и против миграцията и каза, че София и Будапеща споделят едни и същи позици за отговора на демографските промени. "Никога няма да им позволим да ни принудят да променим този подход," каза Сиярто на пресконференция с вицепремиера Марияна Николова, предаде държавната агенция MTI.

По думите му между Унгария и България има съгласие по най-важните въпроси. По европейски проблеми София остава стратегически съюзник на Будапеща - например в настояването, че кохезионната политика трябва да продължи да е важна в европейския бюджет. И двете страни са изправени и пред сходни проблеми в икономиката, сигурността и демографията, за които се предлагат успешни решения, каза той.

Освен това, по думите на Сиярто, двете страни са на едно мнение, че всяка страна трябва да носи отговорност за защита на собствените си граници и за гаранция на сигурността на гражданите си и външните граници са приоритет за тях. Като пример за синхрон той даде отхвърлянето на Пакта за миграцията на ООН и от двете правителства заради заплахата от нови вълни търсещи убежище, предаде MTI. Сътрудничеството между двете страни ще се поддържа, продължи външният министър.

"Обмен на добри практики"

В съобщението на държавната агенция Марияна Николова - вицепремиер за икономическата и демографската политика, не отговаря на коментара на Сиярто по темата, направен дни след като премиерът Виктор Орбан обяви нови мерки за финансово стимулиране на раждаемостта. Тя обаче благодари на Унгария за подкрепата за присъединяване към Шенген (изразена от унгарския първи дипломат и по време на пресконференцията) и за помощта за спиране на вълната мигранти по границата с Турция преди няколко години. Вицепремиерът иска и да продължи укрепването на икономическите връзки между двете страни.

"Нашите двустранни отношения може да определим с една ключова дума - приятелство. Те са свързани с интензивен диалог на всички равнища, както и взаимодействие по широк спектър от двустранни въпроси и тези от европейския и международен дневен ред", каза българският вицепремиер, предаде пресслужбата на Министерския съвет.

Марияна Николова е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство, продължава съобщението на кабинета. Според него целта на визитата е обмен "на добри практики и опит при прилагането на политики за справяне с демографската
криза, насърчаване на раждаемостта и интеграцията на ромската общност".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker