Президентът Радев: Да кажем на Левски какво стана с неговата и нашата България

Pan.bg 19 фев 2019 | 18:52 views (387) commentaries(6)
img
blitz.bg


"Преди 146 години бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България. Какво става с чистата и святата република? С братството без оглед на вяра и народност? Още ли народната работа стои над всичко или вече й казваме просто политика?". С тези думи президентът Румен Радев започна словото си по време на церемонията поклонение, с която отбелязваме 146 години от гибелта на Апостола на свободата

"От Дякона не ни останаха много записани думи. Но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В републиката, пише Апостолът, „всекиму ще се държи сметка за делата“. Така ли е днес? „Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън Българско“, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства.

Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.“

Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква. Но вярата в родината и волята за истина и правда са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба.

В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия.

Поклон пред делото на Васил Левски.

Да живее България!", каза още президентът Радев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  ддт1 19 фев 2019, 19:31
   
  3
   
  7

  "Преди 146 години бе обесен Васил Левски."
  Е...Няма ли ой да каже на Президента, че тази квалификация "обесен" е най-малкото неуместна..Звучи пораженчески и унило. Не знам кои са съветниците му, ама се излагат. Най-точната и вярна оценка края на Васил Левси е:
  "ПРЕДИ 146 ГОДИНИ ЕДИН БЪЛГАРИН ЖЕРТВА ЖИВОТА ЗА НАС' И ТОВА Е САМАТА ИСТИНА!
  "Неговите портрети висят.." ПАК злокобно и унило ."НЕГОВИТЕ ПОРТРЕТИ СА В МНОГО КАБИНЕТИ, КОИТО ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ИКОНИ В ЗАПУСНАТА ЧЕРКВА."
  "Но вярата в родината..'' ЕХХ...РОДИНА винаги се изписва с главна буква-Родина..Също като Президент!

 2. #2
  Ака 19 фев 2019, 19:56
   
  5
   
  8

  Резидента и днешния ден ли ползва за пропаганда

 3. #3
  Bombe 19 фев 2019, 20:22
   
  9
   
  5

  Я стига глупости ,българи са го предали и жертвали заради себе си . По добре че турците са го обесили за да има сега какво да честваме защото ако беше жив след като Русия ни освобождава от турско робство ,я Стамболов ,Фердинант щяха го обесят или щеше да има съдбата на капитан Петко войвода . Сигурно и дума нямаше да чува за него. В България почитат само мъртвите герои,защото не могат нищо да направят и геройски ще мълчат. Много е удобно за всички.

 4. #4
  ГРАДСКИЯТ 19 фев 2019, 21:49
   
  10
   
  4

  ПЪЛНО КОЩУНСТВО!
  един ФАЛШИВ герой-нато- Комсомолецът,
  Лицемерът и Передател НА
  ВСИЧКО ,ДО КОЕТО СЕ Е ДОКОСНАЛ,
  ДА ГОВОРИ ЗА СВЕТОВНАТА ЛИЧНОСТ ЛЕВСКИ!

  ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ.....!

  БОГА ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ФАЛШИВИ герои!

 5. #5
  Със сигурност 20 фев 2019, 09:43
   
  2
   
  4

  Отговор на коментар: #3

  Българи са го предели,но не поради еснафски,страхливи причини. Предали са го масони и промасони,защото са му дали пари да прави тайна организация по образец на Мацини,а Левски взел,че направил организацията независима от масоните. Надлъгвал се е с масони и накрая са го елиминирали. Ако беше останал жив Стамболов,Иванч х. Пенчович и разни други конюнктурни патриоти със сигурност щяха да го набутат най-малкото в затвора,тако както тормозеха Петко Каравелов.

 6. #6
  HOLLY GRAAL TEMLAR 20 фев 2019, 18:21
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  покай се еретико!
  Всеопрощаващия огън на кладата те очаква грешнико!
  DEUS VULT !

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker