Калфин: Няма ефект от санкциите срещу Русия! Няма да върнат Крим на Украйна

Pan.bg 19 мар 2019 | 18:15 views (487) commentaries(0)
img fakti.bg


Икономиката на Русия просто се адаптира към наказателните мерки на западните страни и в един момент негативният им ефект изчезва. Това заяви бившият вицепремиер Ивайло Калфин пред Bloomberg TV Bulgaria.

За пет години Русия направи всичко възможно да приобщи Крим към своята територия - включително със строежа на моста през Керченския пролив, чрез инвестиции, чрез показност. За нея въпросът може и да е приключил, но Украйна и международната общност няма как да признаят анексирането. Санкциите срещу Москва обаче не са начинът Крим да се върне на Украйна, смята Ивайло Калфин.

„Международната общност наложи санкции върху определени лица в Русия, върху операциите на някои руски банки в чужбина и върху специфични сектори за страната. Москва наложи обратни санкции с ограничения на вноса на някои продукти. Икономиката обаче просто се адаптира към тези наказателни мерки и в един момент негативният им ефект изчезва“, посочи още Калфин.

Според Калфин въпросът с анексирането на Крим няма да намери решението си скоро. „Има стратегически и военни причини Крим да бъде анексиран към Русия, те също трябва да бъдат отчетени“, каза бившият вицепремиер.

Той отбеляза, че около 40% от доставките на природен газ в блока се изпълняват именно от Руската федерация. „За момента няма алтернативи на газови доставки, които да бъдат конкурентни на пазарна основа, може би ще се появят. Все още обаче инфраструктурата е повече, отколкото алтернативите“, заяви Калфин, коментирайки енергийната зависимост на ЕС от Русия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker