Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/12/369312/c36199f356592b8e3d80491791f7e3b3_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Нова формула за уврежданията от ТЕЛК

Pan.bg 23 мар 2019 | 21:04 views (362) commentaries(1)
img fakti.bg


Освен нова формула за оценка на хората с множество увреждания, се работи за промяна и на самите проценти, които се дават за всяко от заболяванията по отделно

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане промени в начина, по който ще се оценяват от ТЕЛК хората с множество увреждания, съобщи бТВ.

В момента, ако основното заболяване носи поне 80%, а съпътстващите – поне 50%, крайният процент в решението на ТЕЛК се увеличава. Според предложените промени, увеличение ще се прави, ако основното заболяване носи поне 50% и има още едно с толкова. Увеличението представлява добавяне на 20% от сбора на процентите на съпътстващите заболявания.

Промяната може да се илюстрира със следния пример: Лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент. Най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания съответстват 60%, 50% и 30%.

Съгласно предложената нормативна промяна, към 70% (най-високият процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28% и получаваме окончателната оценка, която в случая е 98%. Същото лице, оценено по настоящия ред, ще получи 70%.

Освен нова формула за оценка на хората с множество увреждания, се работи за промяна и на самите проценти, които се дават за всяко от заболяванията по отделно. В ТЕЛК-а задължително ще се вписва и кодът на болестта.

По данни на неправителствения сектор – всеки пети минал през ТЕЛК по сегашните правила е ощетен. „Много важно е в наредбата да бъде добавено това, за което се постигна споразумение с министерството – хората, които са ощетени от сега действащата наредба да бъдат оценени отново”, заяви Весела Одажиева от „Системата ни убива всички”.

А от здравното министерство обясниха, че в крайна сметка такава възможност не е предвидена – „Не се предвижда в нормативния акт такова възможност. Аз лично не съм участвала в такива разговори, на експертно ниво нямам такава информация, обясни д-р Цветолюба Генкова от Министерство на здравеопазването.

Промените се очаква да влязат в сила до 2 месеца. Ощетените ще могат да минат по тях, само ако дотогава се е променило здравословното им състояние.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Bombe 23 мар 2019, 21:57
   
  1
   
  0

  Защо имам усещането че при това патриотично управление в България бавно но сигурно пълзи социалния дървенизъм . На управляващите не им се плащат пенсии,какво е това ,пенсионерите искат да ядат по три пъти на ден,така изяждат ресурсите на страната. Трябва да бъдат намалени.или трябва да плащат за това че живеят в страната . Тези които не живеят добре сами са си виновни защото немогат да се приспособят към начина на управление на собствениците на държавата?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker