Каракачанов почти готов с концепцията си за ромите, обсъди я с интелектуалци

Pan.bg 26 мар 2019 | 21:11 views (315) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


"В понеделник или вторник ще внесем Концепцията срещу циганизацията в Министерския съвет." Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след обсъждане на концепцията му в Министерския съвет. До понеделник трябва да се направи окончателната редакция с някои идеи, които са били дадени на кръглата маса. Сред новите предложения са полагането на общественополезен труд за хора, които не заплащат административните си глоби или нямат такава възможност. Според Каракачанов така "представителите на циганската общност, които нарушават закона, няма да остават с усещането за безнаказаност". "За част от мерките, които сме предложили, се налага само администрацията, която отговаря за тяхното прилагане, да бъде стегната и да си върши работата. Санкциите ще бъдат за администрацията, която не си изпълнява задачите", каза Каракачанов.

На сбирката в сградата на Министерския съвет нямаше други представители на правителството, но в обсъждането взеха участие актьорът Христо Мутафчиев, режисьорът Андрей Слабаков и изборният специалист и математик Михаил Константинов.

Близо 1 млрд. лв. са изразходвани през последните години за интеграцията на ромите между 2007 и 2018 г. без особен резултат, сметна Каракачанов. Според неговите сметки с финансиране от държавния бюджет и външни програми са изразходвани близо 815 млн. лева "за интеграцията на циганите". Голяма част от средствата са използвани от около 500 броя ромски НПО-та, които са се регистрирали само за да усвоят определен ресурс, без да се свърши нищо реално. "Резултатите от тези програми са налице и нищо основно не се е свършило", отбеляза Каракачанов. "Около 500 човека от държавната администрация са ангажирани в различни структури, като заплатите им са на стойност около 5 млн. лева", каза Каракачанов. Според него с тези средства можело да се направят програми за стимулиране на "грамотната раждаемост" или за заселване на българи от малцинствата в Украйна и Молдова. "Идеята е да се постави акцент върху социализацията и приобщаването им към общите стандарти и законови норми", обобщи стратегията си той.

Според Каракачанов няма кмет, който да предприеме нещо за незаконното строителство и да си загуби мандата. Държавната администрация не правела нищо заради реакциите на правозащитните организации.

Каракачанов е убеден, че никой не можел да посочи дискриминационен текст в концепцията му. Основната идея в предложенията му предвижда спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище;
демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски" да се въведе отпускането на надбавки в натура, предлага лидерът на ВМРО. Той предлага спиране на помощите и при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

Актьори като специалисти по интеграция

Христо Мутафчиев обяви, че познава този етнос. Според него предложенията на Каракачанов са интересни. "Докато ние говорим, тези хора продължават да правят деца на деца. Трябва да бъдат още по-радикални мерките, но не мога да посоча какви", каза Мутафчиев.

"Аз наистина съм расъл с цигани", каза Андрей Слабаков. Според него идеите на лидера на ВМРО не са достатъчно радикални. "Имам изключително много приятели, които са свестни. Най-големият виновник за тази свинщина са ромските лидери. Прост и неук човек се управлява по-лесно", каза Слабаков. Според него непращането на училище е престъпление и трябва да се лежи в затвора.

Михаил Константинов разви тезата, че с въвеждането на машинното гласуване на местните избори, когато трябва да се гласува за няколко неща, в ромските махали няма да се справят да гласуват бързо заради нисък образователен ценз и това означавало, че няма да има гласуване. Да се провали едно гласуване е състояние на гражданска война, каза Константинов.

Гетата като развъдник на тероризъм

Гетата са развъдник на тероризъм, защото са обект на провокация, защото хората, които живеят в гетата, са заложници на външни недоброжелатели на страната, каза Христо Смоленов, който се определя като експерт по антитероризъм. "Сега, когато "Ислямска държава" е разбита в териториален смисъл, някой трябва да си постави специалната цел да пази българските роми и мюсюлмани, българските градове и гетата от преднамереното проникване на хора, които ще дойдат с пари, обезпечени от същите, които създадоха "Ислямска държава" като злокобен феномен. Ще ги внедряват тук, на наша територия, както внедриха в Босна и Херцеговина маса джихадисти", предрече Смоленов.

Той разви теория, че не може да се говори за един ромски етнос, тъй като те са над 20 и говорят различни езици, а голяма част от тях се отъждествяват с българския народ. "Някой се опита в световен мащаб да създаде ромски етнос, да създаде минотариарат. За да ги използват с политическа цел по света и у нас." "Аз съм против всички цигани да носят отговорност за една малка част, която е лесно локализируема", каза още Смоленов.

Решаването на проблемите е създаването на заетост

Проблемът с интеграцията на ромите винаги е бил, че се търсят бързи решения, каза бившият социален министър проф. Иван Нейков. "Дали ни харесва проектът за концепция, или не ни харесва, проблем има и този проблем съществува не от днес, а много отдавна. Легендите за това, че ще изчезне българският характер на обществото, са разбираеми като инструмент да събудиш внимание, но нито ние, нито нашите внуци или правнуци ще видят такъв катаклизъм, каза Нейков като коментар на апокалиптични мнения преди него, че българската нация ще се затрие. Той добави, че в основата на решаването на проблемите е създаването на заетост за представителите на ромската общност.

Нещата не се случват, защото ромите не са представени

"Аз смятам, че мога да дам отговор на въпроса защо не се случват нещата с ромите – защото ние, ромите, не сме представени никъде – нито по хоризонтала, нито по вертикала. Колко роми общински съветници има в страната, колко хора в местната власт? Ние не участваме в дебата по решенията, които се взимат за ромската общност", заяви Милен Миланов, един от малкото представители на ромския етнос в залата.

"България е най-добрата страна по отношение на разписване на стратегически документи, на оперативни документи. Този занаят сме го изучили и ако съберем всички документи, ще съберем три завода за хартия, в които ще работят само цигани", каза Миланов. Според него нещата не се случват, защото има огромна дистанция между елитите и хората по места. Миланов смята, че политиките трябва да отворят на реалните потребности на ромската общност, а негативната реакция срещу концепцията е показателна за липсата на достатъчна комуникация с представителите на ромите. Трябва да се сегментират проблемите, защото ромската общност не е еднородна, каза още той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker