Оправдаха ген. Шивиков по делата с одеяла и шапки за деца от домове

Pan.bg 05 апр 2019 | 15:22 views (1423) commentaries(4)
img Пловдив-Прес

Оправдаха ген. Димитър Шивиков, чиито дела се точеха с години. Прокуратурата го обвиняваше, че е присвоил военно имущество за 10 225 лева през лятото на 2010 г. като национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан. В края на делото обаче дори и прокурор Мария Михайлова от Върховната касационна прокуратура не е поддържала пред ВКС протеста срещу оправдателната присъда на Военно-апелативния съд.

Обвинението срещу Шивиков беше свързано с одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи и други консумативи, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население, пише Lex.

В края на мисията част от това имущество е останало нераздадено и е върнато в България, като именно заради него Шивиков е обвинен в присвояване. По делото обаче е установено, че за тези нераздадени детски дрехи и одеяла, у военнослужещите възникнала идея да ги пренесат в България и да ги дарят на деца от домове за сираци, които участвали в изпращането на контингента в Афганистан. Идеята била докладвана на Шивиков, той се съгласил, но наредил това да бъде обсъдено в ротата и всички приели идеята без възражения.

На 24 август 2010 г. на летището в Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка на ИСАФ, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.

Военна полиция обаче установила нарушения и последвала проверка от Министерството на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“.

Шивиков беше обвинен, че е извършил и документно престъпление, като в описа на товара записал, че това е доставка по линия на „Гражданско-военното сътрудничество“.

Според ВКС, правилно военните съдилища са стигнали до извода, че въпросното имущество не е било връчено на командира в кръга на службата му и не се води имущество на българската армия, към което той да има отношение като длъжностно лице, а е било предназначено за раздаване на местното население. По делото не е доказано и твърдението на прокуратурата, че имуществото е на НАТО.

По повод на това дело Шивиков коментира миналата година, че е развил диабет и е била прекратена военната му кариера. През юли м.г. той беше оправдан на
първа инстанция по още едно дело, заведено срещу него. То е за длъжностни престъпления, с които според обвинението е причинил имуществени вреди на Сухопътните войски за близо 44 000 лева. Става дума за предоставено от него полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество. Според обвинението Шивиков е предоставял палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не бил искан наем. Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържества, като генералът ги компенсирал само с почивни дни. Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков изпратил войници да ремонтират апартамента му. След това от защитата му обясниха, че генералът е кум на единия от военните, които са помагали и това е станало в неработно време.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Tarantino 10 апр 2019, 21:20
   
  15
   
  0

  Поздравления за Шивиков, но какво от това?
  Окепазиха човека.....
  Ако има справеливост трябва да му възстановят званието и длъжността и да го върнат на работа в МО, дори да се наложи да променят някой закон/и.
  Ако има справедливост, да потърсят ЛИЧНА отговорност от всички, заради които стана" клиент" на прокуратура, следствие, съд и т.н...
  Нека не се "гонят вещици", просто всеки да си понесе коректно отговорността, за да има възпитаваш ефект!!!
  Хайде господин министър, покажи, че си войвода!

 2. #2
  Котел 12 апр 2019, 16:36
   
  9
   
  0

  general sertov da si vidi podchinenete.te sa kato nego

 3. #3
  Котел 12 апр 2019, 16:40
   
  9
   
  0

  sertov i negovite protejeta da ne govorat za moral.te vsichi sa pensia i zaplata=moral

 4. #4
  Диверсант 13 апр 2019, 13:47
   
  7
   
  0

  "По делото не е доказано и твърдението на прокуратурата, че имуществото е на НАТО".
  Ами тя, прокуратурата е същата като военна полиция -всички неграмотни, некадърни и нищоможещи са там, това е едно своеобразно обединение на калинки, завършили фалшиви университети, но не научили нищо.
  Та в тази насока, ако си спомняте първото обвинение срещу Ненчев беше, че е накърнил интересите на РСК "МиГ". Тук е така.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker