България отпуска 200 хил. евро за намаляване на мигрантите към Европа

Pan.bg 10 апр 2019 | 16:34 views (208) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


България ще отпусне хуманитарна помощ на стойност 200 хил. евро за намаляване на миграционните потоци към Европа. Това е предвидено в проекта на споразумение между страната и Европейската инвестиционна банка, одобрен от Министерския съвет, съобщава правителственият пресцентър. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

По този начин България се включва в Инициативата за икономическа устойчивост, която осигурява подкрепа включително за финансирането на проекти в страните от Западните Балкани за преодоляване на причините за засилената миграция към Европа. Споразумението следва заложените приоритети в приетата от Министерския съвет Средносрочна програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2016-2019 г.

Преди два дни се проведе извънредно заседание съвещания в Министерски съвет повод засиления бежански натиск от гръцка страна през уикенда, когато в Солун се стигна до сблъсъци между полицията и мигранти. Те се бяха организирали чрез социалната мрежа "Фейсбук" след публикувано съобщение, според което границите ще бъдат отворени.

В понеделник премиерът съобщи, че границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем. "Помните колко тежък бе Балканският път, успяхме да се справим тогава. Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да опазим държавата", отбеляза Борисов. По думите му трябва да има готовност за задържане на бежанци, за да не се разпръснат из страната. Министър-председателят разпореди да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

Позицията на вътрешния министър Младен Маринов е, че на този етап няма сигнали в България да има емигрантски организации като в Гърция и Турция. "Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи на емигранти в Турция и Гърция. До този момент ситуацията изглежда овладяна и в двете държави", посочи той. "Но имаше сериозни опити, така че не е изключено те да преминат в друга организационна форма", коментира Маринов.

Министерството на отбраната е в готовност да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения на границата при нужда, увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи не е
отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира", каза той и добави, че сред самите емигранти има хора, които опитват да организират движение към Западна Европа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker