Медиите в Гърция: Борисов и Ципрас - "сигурни доставки на гориво при по-ниски цени"

Pan.bg 22 май 2019 | 18:44 views (238) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


Темата е централна в гръцките медии и дори измести предстоящите европейски избори

Медиите в Гърция проявяват силен интерес към срещата на министър-председателите Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Публикувани са коментари за икономическите ползи от изграждането на интерконектора между двете съседни страни, предаде БНР.

"Сигурни доставки на гориво при по-ниски цени". Така медиите цитират енергийни експерти.

Обедните централни емисии на гръцките телевизии отбелязаха с репортажи срещата на Борисов и Ципрас. Особен акцент се постави на изказването на българския премиер, че "колкото по-добре се развиват нашите общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите".

И двамата премиери показаха пример за "балканско сътрудничество", съобщават медиите в първи коментари от срещата. Подчертава се и общата позиция за икономическите периметри на интерконектора не само за двете страни, но и за района на Балканите.

Електронното издание на вестник "Етнос" постави като водеща новина срещата на двамата премиери под заглавие "Като на филм посрещнаха Ципрас с черен джип, шофиран от Борисов".

Вестник "Иефимерида" в обстоен репортаж анализира цялата история на споразумението за интерконектора под заглавие "С хляб и мед посрещнаха Ципрас в България".

Вестник "Авги" съобщава, че интерконекторът между България и Гърция е "приоритетен проект за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар" както за двете страни, така и за региона на Балканите.

Телевизия "Скай" включи и мнение на енергиен експерт с коментар за мащабите на проекта, който посочи, че техническият капацитет е от 3 до 5 милиарда куб. м годишно. По газовата връзка България ще има възможност да получава газ от Азербайджан и от терминала за втечнен газ в Александруполис.

Гръцките медии отбелязват, че освен церемонията, с която дадоха старт на строителната дейност, двамата премиери са имали и среща на четири очи, за да обсъдят и други съвместни проекти.

Вестник "Катимерини" се позовава на дипломатически източници и публикува анализ за положителните икономически последствия за България и Гърция от изграждане на интерконектора. Изданието изтъква, че връзката Комотини - Стара Загора ще бъде готова за експлоатация през следващата година (в средата на 2020 г.).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker