Експертиза: Добивът на газ в Генерал Тошево ще доведе до радиоактивно замърсяване

Pan.bg 06 юни 2019 | 19:04 views (409) commentaries(0)
img
frognews.bg


Има реална опасност от радиоактивно замърсяване на почвата и водата при добива на природен газ в община Генерал Тошево. Това е посочено в екологичната съдебно-техническа експертиза, която ще бъде разгледана във Варненския административен съд през юли.

Тези данни съобщи Иванка Казакова, която е страна по делото. То беше заведено в началото на миналата година от "Русгеоком" срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, след като фирмата инвеститор не получи разрешение за добив на природен газ в община Генерал Тошево.

През последните две години жителите на Община Генерал Тошево многократно протестираха срещу намеренията да се добива газ в района. На местен референдум 97% от имащите право на глас се обявиха против. Последваха съдебни дела. Експерти, участвали в проучването на Добруджанското въглищно находище през 70-те години на миналия век, твърдят, че добивът на газ ще доведе до екологична катастрофа.

"Знае се, че има радиоактивни глини, знае се, че тази радиоактивност е уран, знае се, че като се мине през радиоактивни глини с уран – нали се сещате, че те излизат някъде, ами те не остават в сондажа, излизат горе на повърхността", обясни пред БНТ Ивана Казакова – инициативен комитет "За чиста България".

"Живак, арсен и тежки метали има в скалите. В тях пак повтарям има пластове вода.
Не се говори и за вредата от отровните при добива вещества", допълни Казакова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker