Ватикана обяви "джендър теорията" за "опит да се унищожи природата"

Pan.bg 10 юни 2019 | 19:33 views (297) commentaries(2)
img
dnevnik.bg


Ватиканът осъди т.нар. "джендър теория" или теорията за половата роля като "объркана концепция за свобода" в нов документ, цитиран от агенция "Ройтерс".

Текстът, озаглавен "Мъж и жена ги сътвори" (цитат от книга Битие от Стария завет), е инструкция към католическите преподаватели как да се отнасят към темата. Той е дело на Конгрегацията за католическо образование, която отговаря за религиозното образование.

Според тази институция идеята, че социалният пол се обусловява от личните чувства, а не от биологията, е опит "да се унищожи природата".

"Концепцията за социалния пол се смята за зависеща от субективното мислене на всеки човек, който може да си избере социален пол, некореспондиращ на неговия или нейния биологичен пол и, съответно, на начина, по който другите приемат този човек", пише в текста.

Според него теориите за социалния пол "често не се основават на друго, освен на объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията, или на моментни желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида в противовес на каквото и да е, основано на истините на съществуването."

Понятието "полова роля" се появява през 1955 г., когато е формулирано от американския психолог Джон Уилям Мъни като опит да се обхванат "всички неща, които човек казва или прави", за да установи в общността, че има статут на жена или мъж. Десет години по-късно Мъни променя термина в "публично изразяване на половата
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  зелен фасул 11 юни 2019, 08:49
   
  1
   
  0

  КНИГАТА БИТИЕ, ПЪРВА ГЛАВА: СТИХ 27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
  СТИХ 28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
  А ЩОМ Е НАПИСАНО,ТАКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ!!!

 2. #2
  цербер 11 юни 2019, 08:53
   
  1
   
  0

  "Десет години по-късно Мъни променя термина в "публично изразяване на половата идентичност"." Като преписвате поне,преписвайте правилно,преписвачи!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker