Президентът в пловдивското село Труд: Продължавайте да съхранявате българската памет и вяра (ВИДЕО)

Pan.bg 16 юни 2019 | 15:21 views (262) commentaries(0)
img www.plovdiv-press.bg

Продължавайте да съхранявате нашата българска памет и вяра, нашето единство като нация и народ! Честит празник! С тези думи президентът Румен Радев се обърна към жителите на Труд и им благодари за поканата да присъства на празника в пловдивското село по случай 150-годишнината от основаването на храма „Света Троица“.

Държавният глава пристигна малко след 11 часа днес и посрещнат пред църквата от областния управител Здравко Димитров и кметовете на община Марица Димитър Иванов и село Труд Красимир Минков. Президентът се включи в тържествената литургия, която беше водена от дядо Николай. След края й пловдивският митрополит освети две камбани, а жителите на Труд наобиколиха Румен Радев . „Да сте жив и здрав дълги годинии“, пожелаваха му възрастни хора, а деца и младежи се надпреварваха да се снимат с него.

„Благодаря на всички вас, жителите на Труд, че ми дадохте възможност да споделя този съкровен за вас празник! Искам да ви благодаря за примера, който давате за опазването на българския дух и вяра. Желая ви здраве, сили и много мъдрост“, каза в словото си към събралите се хора на официалното тържество.

„ Век и половина ни делят от онова време, в което нашите предци тук са изградили своя храм на вярата. Поколенията преди тях са били изправени пред различни предизвикателства да съхранят съграденото пространство на духа. Храмът е бил опожаряван, но отново изграждан и възстановяван. За да можем днес да чуем камбанния звън – символ на съхраненото достойнство на рода, символ на силата на православната вяра и тържеството на непреклонния български дух. В днешната динамика събитията се развиват бързо и бързо се забравят. Отсяването на важното и паметта за него се превръща в предизвикателство за нашето съвремие. Но за нашия български народ сигурният брод към автентичните ценности, към нашата съкровена национална идентичност винаги е съществувал и това е било вярата. Това са българските храмове и вярата, които носим в нас днес като културна памет за нашите традиции“, каза Румен Радев.

„Убеден съм, че подкрепата на православната църква и грижата за духовния мир и благоденствието на вярващите има своите дълбоки традиции. Убеден съм, че в лицето на митрополит Николай тази подкрепа, основана на духовното водачество и мъдростта на нашата църква, става по-силна с времето. Отстояването на вярата,
на нашите български добродетели иска не само смирение, но и смелост и духовна сила. Днес отбелязваме годишнината на този храм, но той не е само камък и стенописи. Всеки български храм има свой духовен мир, които се носи от неговия свещеник. Аз съм не за първи път в този храм. Познавах отец Кирил още от времето, когато бях командир на авиобаза Граф Игнатиево. Още тогава съм се впечатлил от богатите му познания по история, от будния български дух и ангажираността му за нравствените проблеми на нашето съвремие“, обяви президентът. Той получи икона на Христос като подарък от жителите на селото.

Видео:
" target="_blank">
" target="_blank">
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker