Партиите да могат да се финансират от фирми без ограничения, реши бюджетната комисия

Pan.bg 20 юни 2019 | 19:48 views (236) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


Предложението на ДПС партиите да могат да се финансират без ограничения от физически и юридически лица бе прието на второ четене от парламентарната бюджетна комисия, която разгледа промяна на държавния бюджет за тази година.

Сега действащите политическите партии се финансират от собствени приходи и от държавна субсидия, която е 11 лв. на получен глас на парламентарни избори. Прието бе и субсидията да стане 1 лв. на глас, което предложение на Министерския съвет бе внесено в парламента лично от премиера Бойко Борисов. Това ще се случи още от третото тримесечие на годината. Държавата и общините ще предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии, гласуваха още депутатите. Утре е второто и последно гласуване на промяната на начина на финансиране на партиите в пленарната зала.

Всички останали предложения бяха отхвърлени. НФСБ предлагаха даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. ВМРО искаха партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии. Нито един представител на тези партии в управляващата коалиция не бе в комисията, за да защити предложенията си.

Тъй като промените бяха направени в държавния бюджет, но и в закона за политическите партии, имаше и други предложения от ДСП и БСП за промяна на бюджета. По предложение на председателя на бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) всички останали текстове, извън темата за субсидиите не бяха подложени на гласуване. Йордан Цонев (ДПС) възрази на Стоянова, че промяната на закони през промени на други закони е практика за парламента и ГЕРБ, но това нямаше резултат.

ДПС предлагаха субсидиите да станат 0 лв., което не бе прието. "Ние правим това против волята си. Ние искаме екзистенциално финансиране, което не може да е по-малко от 2,5 млн. на година", заяви Йордан Цонев. Той мотивира сумата с това, че понякога има 2 типа избори на година, а за всеки вид избори трябват 2 млн. лв. Според него на партия са необходими минимум 150 000 на месец и тези суми могат да се видят от отчетите на партиите. "Ние обяснихме на нашия електорат и той не участва на референдума. И сега всички се загрижиха дали ще има зависимости. Ще има колкото и да е прозрачен моделът", заяви Цонев.

"Обърнете внимание, 2016 г. е референдумът заедно с президентските избори.
Три години по-късно изведнъж някой се сеща", случайно "е подадена информация на някакво шоу, че са надвнасяни пари. Главният прокурор, страхотна реакция – веднага реакция, хоп проверка в Министерството на финансите. Хоп – след 20-30 часа реакция на министъра на финансите. Ние не сме наивници, това е един внимателно разработен сценарий от години", каза Румен Гечев от БСП. Менда Стоянова му припомни, че през годините БСП е подкрепяла намаляването на субсидиите, но само критикувайки, без да предлага нищо и понякога без депутатите от БСП да гласуват.

Европейските модели разчитат или на сериозно финансиране или безплатен достъп до медиите, каза на комисията политологът Даниел Смилов. Той обясни на депутатите, че този модел, който се предлага не е американски защото в САЩ корпорациите могат да водят собствени политически кампании, а не да финансират партии, които също могат да разчитат на държавно финансиране. В бързането ще направим една такава каша, че единственият ефект ще бъде засилването на корпоративният контрол, каза Смилов.

Все още не е ясно как утре ще гласуват трите партии от "Обединени патриоти" от които ще зависи приемането на "новия модел" на партийно финансиране.

От думите на Бойко Борисов днес, който е вносител на предложението от името на Министерския съвет, се разбра, че срещата с коалиционните му партньори ще е след гласуването на промените, които се правят с актуализация на бюджета за 2019 г., т.е. с приемането на бюджета за следващата година през есента трябва да има същото или друго решение.

Георги А. Ангелов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Geocom 21 юни 2019, 11:16
   
  0
   
  0

  Ха познайте какво ще стане с тези фирми които не са си платили рекета на управляващите и те вземат че пак спечелят.

  Познайте и какво ще стане с тези фирми които са били пък много щедри към управляващите.

  Вече и узакониха грантовете от "Америка за българия" към определени "послушни" партии които пък после трябва да се отблагодарят на господарите.

  ДПС си узаконяват финансирането от Турция и естествено че трябва да си заработват паричките.

  Общо взето депутатчетата узакониха разпродаването на България и тотално унищожиха последните остатъци от демокрация.

  Ха да е честито на тъпото стадо наречено българи.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker