В ГЕРБ не са мислили за забрана на бойни породи кучетата

Pan.bg 21 юни 2019 | 13:18 views (213) commentaries(2)
img
dnevnik.bg


Към този момент не сме предложили такива текстове, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова на въпрос на "Дневник" дали се обсъжда забрана за отглеждане на бойни и агресивни породи кучета. Атанасова е един от вносителите на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те предвиждат санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник, да бъде повишена от 100 лв. на 1000 лв. С 500 лв. ще бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци, а с 300 лв. собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.

"В момента законът в неговите разпоредби задължително е разпоредил всички породи кучета да са с повод. Ние облекчаваме разпоредбата по отношение на съвсем малките породи, но предлагаме по-категорични мерки за по-големите и по-обществено опасни породи", допълни Атанасова.

Повод за проекта за промени е трагичният случай край село Владо Тричков в Искърското дефиле, където агресивни кучета нахапаха и убиха млад мъж. Кучетата, които са от породата кане корсо, са били агресивни и преди. Такива породи се отглеждат за незаконни боеве със залагания. В някои страни отглеждането на бойни породи е забранено или се изисква животните да преминат обучение.

Отворени сме към диалог, очакваме редица предложения от неправителствени организации и граждани, така че да изработим едни подходящи за нашите условия разпоредби условия, каза Атанасова. Тя добави, че за по-малко от един ден са постъпили много идеи и становища Сред тях са санкции за общините, които не контролират собствениците на кучета, с чипирането на домашните любимци, с правилата и условията за приютите, със санкции за общините за неспазване на разпоредбите за ограничаването на популации, за незаконните развъдници. "Изглежда, че темата трябва да бъде на дневния ред на обществото. Очаквам преди заседанието на ресорната водеща комисия, може би другата седмица, всички заинтересовани страни да пратят становища, за да можем да вземем добри и правилни решения. Стараем се да защитим обществения интерес. Разбира се, без да ощетяваме собствениците на домашни любимци", каза Атанасова.

"Няма да се налагат глоби за собственици, ако разхождат кучетата си в обособените за това места и алеи. Няма да се налагат глоби за собственици на кучета,
ако те ги използват при лов или извън урбанизирани територии, ако кучетата охраняват стада или за киноложки изложби", допълни Атанасова. Попитана как се определят агресивните кучета, Десислава Атанасова обясни, че в момента в Закона за ветеринарномедицинската дейност има дефиниция за агресивно куче. "Тя е от 2005 г., откогато е приет законът. Предполагам, че той е изготвен от експерти към Министерството на земеделието и храните", добави тя.

"Агресивни кучета" са кучета, които проявяват спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт", гласи определението в закона.

Георги А. Ангелов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Незнаен 21 юни 2019, 13:53
   
  2
   
  0

  Не са мислили, защото не са помирисали кръвта на някое дете, наръфано от такава гадина. Няма даже да коментирам малоумните екскременти, които отглеждат подобни генетични грешки от кучешкия род

  Управленците ни много напомянт на героя от едно старо стихче:
  "Таралежът е птица упорита -
  не го ли ритнеш, не полита".

  Тъй и те - никой не ги рита...

 2. #2
  социопат 21 юни 2019, 14:21
   
  0
   
  0

  "В ГЕРБ не са мислили за забрана на бойни породи кучетата" за забрана на бойниТЕ породи кучеТА. ОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker