"Булгаргаз" анализира с колко по-евтин газ да поиска България от Русия

Pan.bg 22 юни 2019 | 13:34 views (273) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


"Булгаргаз" прави анализ на пазарната ситуация, тъй като има възможност за предоговаряне на цените с "Газпром Експорт". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в заседание на парламентарната комисия по енергетика, съобщи БТА. Министър Петкова отговори в рамките на заседанието на въпрос от народния представител от "БСП за България" Атанас Костадинов - дали страната се е възползвала от това си право да предоговаря цените, дадено след антимонополното дело на Европейската комисия срещу руската компания.

Министър Петкова уточни, че този въпрос е свързан именно с ангажимента, който руската компания е поела, цените да бъдат предоговаряни периодично при условия, които са свързани с цената на природния газ на определени борси.

"За да се възползваме от тази възможност, трябва да се направи един много подробен анализ, за да се види дали са настъпили тези предпоставки. Това, което мога да ви кажа към настоящия момент, е, че колегите от "Булгаргаз" правят анализ на пазарната ситуация. Считаме, че има такива възможности, да се пристъпи към прилагането на тази клауза от това споразумение", обясни Петкова.

В началото на месеца по време на икономически форум в Санкт Петербург президентът Румен Радев също призова правителството да договори по-ниски цени на доставки. Тогава руският президент Владимир Путин обаче изрази мнение, че цената е справедлива.

Според утвърдената в ангажимента процедура при наличие на пазарни условия се нотифицира "Газпром Експорт" и се дава начало на преговорите, като съответната страна обявява каква цена смята, че трябва да бъде постигната.

"Оттук нататък те дават своя отговор. Ако има несъгласие между страните, се отива към арбитраж. Каквото прецени арбитражът, това е финалното решение", обясни Петкова.

Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" обясни, че до края на 2018 г. цената за българския пазар е била конкурентна. "Считано от началото на 2019 г., цените на борсовите пазари започнаха своя спад. Естествено ние разполагаме с надеждна информация, изготвили сме анализ и сме на финалната права", увери той.
"Уверявам ви, че ние ще направим всичко възможно, за да постигнем максимално изгодни условия за българските потребители", каза още Павлов.

Депутатите от ресорната комисия по енергетика приеха промени в Закона за енергетиката, с които се либерализира пазарът на газ. С 12 гласа "за" и трима "въздържал се" те подкрепиха текстовете, с които се създава платформа
за търговия на газ.

Валентин Николов, председател на комисията заяви, че България е естествен регионален газов разпределител, тъй като 80% от инфраструктурата се концентрира в България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker