ООН: Унгария да не държи децата - бежанци в затвори

Pan.bg 17 юли 2019 | 21:30 views (282) commentaries(0)
img
news.bg


Висш служител на ООН по правата на човека призова Унгария да премести семействата, търсещи убежище, които се намират в "подобни на затвори" транзитни зони на сръбската граница, към други съоръжения във вътрешността на страната, предаде Ройтерс.

Мигрантите, които пристигат на южната граница на Европейския съюз от Сърбия, са били държани в специални лагери, наречени транзитни зони, докато техните молби за убежище са в процес на разглеждане, което вече е предизвикало критики от страна на ООН.

Специалният докладчик на ООН за човешките права на мигрантите Фелипе Гонзалес Моралес заяви, че миналата седмица в две такива съоръжения на южната граница на Унгария със Сърбия имало 280 души, 60% от които деца.

Представяйки първите констатации от доклад за отношението към мигрантите, той каза на пресконференция, че децата не трябва да бъдат задържани въз основа на техния миграционен статус.

В доклада са намерени "много рестриктивни" условия за задържане на хора там, каза той, добавяйки, че е посетил редица други съоръжения, където децата могат да бъдат настанени с техните семейства. Тези съоръжения били почти празни.

Премиерът Виктор Орбан ръководи националистическо правителство със силно антиимигрантска платформа. Тя взе връх от 2015 г., когато стотици хиляди мигранти преминаха през Унгария по пътя към Западна Европа.

Гонсалес Моралес заяви, че фактът, че търсещите убежище все още се държат в "среда, близка до затвора" на транзитни зони, с защита от бодлива тел, дори на покривите на секции, в които се намират деца, може да се разглежда като опит за сплашване на хората там.

"Страхувам се, че всички хора, държани там, независимо от възрастта, действат като своеобразен възпиращ ефект", каза той, добавяйки че фактът, че хората могат да напуснат зоните към Сърбия "не ми пречи да кажа, че това са места за задържане".

Гонзалес Моралес каза, че правителството на Орбан, което е осигурило на монитора безпрепятствен достъп до съоръженията, които е искал да посети, не е разглеждало местата за задържане на транзитни зони и не е посочило причина децата със семейства да бъдат държани там.

Той също така призова правителството на Орбан да отмени декларация за извънредно положение поради масова имиграция, тъй като условията за неговото прилагане вече не са налице. Във всеки случай такава регулация не бива да отменя правата на човека, каза той.

"Ако в действителност няма
масов приток на имиграция, ситуацията със сигурността не може да се счита за същата като преди четири години", каза експертът от ОНН. Той добави, че позицията, че кризата може да се появи отново, не е достатъчна причина да продължи подновяването на мярката.

Правителството на Орбан не коментира забележките на Гонзалес Моралес
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker