Военен е първият капитан на националите по футбол

Pan.bg 22 окт 2018 | 11:38 views (435) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА
Професор Павел Демиров

image

На 20 октомври 2020 г. се навършат 120 години от рождението на полковник Боян Златев Бянов. Той е български футболист, първият капитан на националния отбор по футбол на България и началник на Военна академия „Г. С. Раковски”. Боян Бянов е футболист на ФК „Тича”(сега „Черно море”) и на ФК „Левски”.

Роден е на 20 октомври 1900 г. във Варна. Той е сред най-значимите фигури в историята на българския футбол. Започва да тренира с „Тича” и впоследствие се превръща в една от най-големите легенди на клуба. Играе на поста централен защитник. През април 1923 г. подпоручик Бянов е председател на настоятелството по създаването на спортния клуб „Черноморец” в Бургас.
По време на обучението си във военното училище в София играе във ФК „Левски”. Добрата му игра му осигурява повиквателна за новосформирания национален отбор, където подпоручик Бянов е определен за капитан на отбора. На 21 май 1924 г. той извежда отбора за първата си среща срещу Австрия. Общо изиграва 4 мача за националния отбор.

image
Военна Академия

Участва в Летните олимпийски игри в Париж през 1924 г. Друг знаменателен факт, свързан с него, е, че „Тича” печели Сребърната купа на Букурещ през 1925 г. Това е и първият спортен трофей, завоюван за България. Като капитан на „Тича”, той пръв вдига купата

По време на войната от 1945 г. в Австрия полковник Бянов организира футболни срещи с англичаните в паузите между военните действия. След края на войната през 1946 г. става преподавател и началник на Военната академия. Той е 23-тият началник на ВА „Г. С. Раковски” от общо 47 офицери и генерали, назначавани за началници на Академията от 1913 г. досега. По-късно работи във Военното министерство.
След уволнението му от армията Бянов е назначен на работа в Българския олимпийски комитет. Участва в колектив по военна история за написването на книга за история на войните. Умира на 24 декември 1972 г. на 72-годишна възраст.
Полковник Боян Бянов е достоен българин, отличен и уважаван спортист и успял военен. Такъв живот трябва да се адмирира, аплодира и подражава. Данните за живота на полковник Бянов имат и възпитателно въздействие, защото посочват възможната еволюция в кариерата на младите спортисти за преминаването им


от спортната към военната кариера. На армията и на службите по сигурността са нужни младежи, притежаващи качествата на всеки успял спортист, като хладнокръвие, сръчност, съобразителност, сила.
Животът на полковник Бянов може да се идентифицира с т.нар. „всестранно развити личности”, като идеал за всеки от нас в недалечното ни минало. Такъв живот трябва да се популяризира.
За целта е необходимо провеждането на организационни мероприятия по тържественото честване на 120-годишнината от рождението на Боян Златев Бянов през 2020 г. Това трябва да са събития, провеждани със съвместните усилия на Министерството на спорта, Министерството на отбраната, ВА „Г. С. Раковски” и БФС.
За организиране и провеждане на юбилейното честване може да се предвиди провеждането на различни мероприятия. Сред тях са написването и отпечатването на биографична книга за полковник Бянов, публикуване в пресата на статии за живота му, провеждането на благотворителна футболна среща между ветерани и настоящи национали.
В близък план може да се финансират и изработят паметни плочи, посветена на Боян Бянов, които да се поставят: пред спортната зала на Военната академия, в дома на Бянов в София, в дома му във Варна (след откриване), на стадион „Тича” във Варна. Освен това ежегодно на 20 октомври в София, Варна и др. гарнизони в страната може да се организира и футболен турнир на малки вратички.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker