Сирийската армия заседна на Ефрат, спря придвижването на „Ловци на ИД” и руската авиация в Дейр ез-Зор Възраждането на Сирия зависи от запазване на контрола върху нефтените находища

Pan.bg 25 сеп 2017 | 12:26 views (1909) commentaries(0)
img
Дамаск, Сирия25 Септ. 2017, 11:20
blitz.bg

Картата за района на Дейр ез-Зор не се променя трети ден 1 от 1 Според информация на официалния Twitter-канал „Ловци на ИД”, този спецотряд сега е единственото сирийско подразделение, активно опериращо на левия бряг на Ефрат в района на Дейр ез-Зор. Съобщението е цитиран от riafan.ru. Останалите подразделения не предприемат никакви действия и не излизат от обсега на прикритие на сирийската артилерия. Следва да се отбележи, че „Ловци на ИД” настъпваха в авангарда в операцията по разблокирането на град Дейр ез-Зор, а преди това участваха в настъплението на Акербат. Именно в този район са концентрирани най-големите в Сирия запаси от нефт. Действията на Сирийската армия обаче не бяха ефективни и решителни, даже независимо от обстоятелството, че Дейр ез-Зор има огромно стратегическо политико-военно и икономическо значение. Ситуацията значително се усложнява поради намесата на САЩ, контролираните от тях кюрдски Отряди за народна самоотбрана (YPG) и другите подразделения на Сирийските демократични сили (SDF), които също възнамеряват да вземат под контрол стратегическите нефтогазови находища. Силите на западната коалиция достигнаха източните покрайнини на Дейр ез-Зор и продължават настъплението си.

Руският политолог и независим журналист Александър Асафов сочи редица причини сирийската армия да спре настъплението на важен рубеж. Една от тях е недостатъчното окомплектоване, прекомерната предпазливост на командирите и забавяне при вземане на кардинални решения. Създадената в района на Дейр ез-Зор „ситуация на надпреварата” изисква решителни действия от сирийската армия именно сега.Тя трябва на всяка цена да продължи настъплението, независимо от заплахите на САЩ. В противен случай ще бъдат загубени нефтените полета, а заедно с тях и надеждата за възраждане на Сирийската република.

Превод и редакция: БЛИЦ
adnow
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker