Американско бъги с лазер против дронове

Pan.bg 21 мар 2018 | 16:07 views (564) commentaries(0)
img
livejournal.com

Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

СВ на САЩ са провели изпитания на перспективно бъги с боен лазер в условия, максимално близки до бойните. Тестовете са извършени по време на армейско учение на полигона „Форт Сил” в Оклахома, съобщават от компанията-производител Raytheon.

В хода на изпитанията с лазера са свалени 12 БЛА от първи и втори клас модели.Към апаратите „първи клас” се отнасят БЛА с маса до 9 кг, можещи да летят на височина до 365 м със скорост до 185 км. Към „втори клас” се числят дронове с маса от 9 до 25 кг, летящи на височина до 1000 м.

Новото лазерно оръжие позволява да се действа срещу няколко типа цели – на първо място с дронове, минометни мини и снаряди, както и с леки самолети и вертолети на противника.

Едно от основните преимущества на новото оръжие е практически „неограничения” боен запас – установката може да „води огън” докато получава енергия от генератора. Освен това стойността на един изстрел е няколко пъти по-ниска от тези на изстрелите от миномет или оръдие.

Новата бойна машина е създадена на база на бъгито Polaris MRZR. Представлява леко мотосредство с дължина 3,6 метра, в широчина — 1,5 метра и в височина — 1,9 метра. Машината е с бензинов 875 куб. см. Двигател с мощност 88 к.с.

На бъгито Raytheon е монтирала многоспектрова прицелна станция MTS с оптико-електронни и ИЧ камери,както и лазерен модул с оптическа система. Няма информация за мощността на лазера и използваната система за захранване.

Изпитанията са оценени като успешни и завършващи в проекта за разработване на лазерно оръжие, създавано в рамките на договор с армията на САЩ.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker