Геолог със сензационни разкрития за откриването на Атлантида

Pan.bg 06 ное 2018 | 05:15 views (702) commentaries(0)
img www.blitz.bg

Съветски учени са открили легендарната Атлантида още през 1984 г. Това заявява докторът по геология и минералогия Александър Городницки, цитиран от световните издания.

Според учения, през 1984 г. експедиция на борда на кораба "Витяз" открива и изследва подводната планинска система "Подкова", разположена на 300 мили от Гибралтар. На върха на една от подводните планини, специалистите са открили странни структури, наподобяващи руините на град. Още тогава в западната преса се е заговорило за това, че "руснаците са открили Атлантида".

Городницки казва, че цялата система от подводни планини се явява изгаснали вулкани, някога извисяващи се над повърхността на водата, които наистина са били острови. Затова митовете за легендарния потънал остров могат да имат реална основа, смята ученият.

"Въпросът за Атлантида е въпрос за нас, за геолозите и е формулиран по следния начин: Съществувал ли е в историческото време микроконтинент или голям архипелаг, който е потънал под водата? Ако не го е имало - то няма и за какво да разговаряме. Но ако е съществувал - трябва да бъде потърсен там!", казва Городницки.

Атлантида е митичен остров-държава. За него се споменава в трудовете на древния философ Платон. Точното му местоположение е неизвестно. Според Платон, континенталната част е разположена на запад от Стълбовете на Херкулес (пролива Гибралтар), срещу Атласките планини. Легендата разказва, че Атлантида е била силно развита държава, която в резултат на глобална катастрофа за една година е потънала под вода заедно с всички свои жители. Според Платон бедствието е станало около 9500 г. пр. Хр.loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker